1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Thaimaa

Thaipojat loukussa 2,3 kilometrin syvyydessä – lääkintä- ja ruokahuolto aloitettu

Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukkojen lääkintämiehet ovat vieneet loukussa olevalle jalkapallojoukkueelle ruokaa ja lääkkeitä.

Thaimaa
Tuoreissa luoston syvyydessä otetuissa kuvissa pojat näyttävät uupuneilta ja laihtuneilta
Yli viikon luolassa loukussa olleet pojat ovat löytyneet elossa Thaimaassa.EPA

Thaimaassa pelastusoperaatio jatkuu nuorten jalkapallojoukkueen saamiseksi ulos luolastosta, jossa joukkue on ollut jumissa jo kymmenettä päivää.

Etsintäoperaatiossa tapahtui eilen helpottava käänne, kun laivaston erikoisjoukot löysivät kaikki 12 poikaa ja heidän valmentajansa elossa luolaston syvyydestä.

Kansainväliseen pelastusryhmään kuuluva hollantilainen Ben Reymenants kertoi BBC:n iltauutislähetyksessä, että pojat vaikuttaisivat voivan henkisesti hyvin vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Luolastossa ilman lämpötila on noin 26 asteen paikkeilla ja luolan seinämiltä valuu juomakelpoista vettä. Tämän vuoksi pojat ovatkin todennäköisesti säästyneet nestehukalta ja hypotermialta.

Reymenantsin mukaan jalkapallojoukkue on loukussa noin 2,3 kilometrin syvyydessä luolastossa, jota hän kuvailee erittäin mutkikkaaksi.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukkojen kaksi lääkintämiestä on päässyt paikalle ja toimittanut pojille ruokaa ja lääkkeitä, jotta he saisivat voimansa takaisin, kertoo Reymenants.

"Aika ei ole meidän puolellamme"

Se, miten pojat pelastetaan luolastosta, on yhä epäselvää. Yhdysvaltain armeijan luolapelastamiseen erikoistunut asiantuntija totesi aiemmin, että sukellustaidottomien poikien pelastaminen luolan läpi olisi äärimmäisen vaarallista.

On myös esitetty, että pojat voitaisiin nostaa ylös kuiluista, joita pelastajat poraavat luolastoon.

Tulvaveden laskun odottaminenkin on ollut vaihtoehtona, mutta Reymenants suhtautuu tähän epäillen.

– Aika ei ole tällä hetkellä meidän puolellamme, sillä tänne on ennustettu rankkasateita seuraavana kolmena päivänä.

Kymmenen kilometriä pitkä Tham Luangin luolasto on suosittu nähtävyys alueella. 11- ja 16-vuotiaat pelaajat ja heidän 25-vuotias valmentajansa olivat menneet juhannuslauantaina retkelle luolastoon harjoitustensa jälkeen. Etsinnät käynnistyivät, kun poikien polkupyörät löytyivät luolaston ulkopuolelta.

Pelastustyöntekijöitä luolassa.
Thaimaan luolapelastuksen vaikein osa on vielä edessä – Katso Ylen erikoislähetys operaation etenemisestä

Lue myös:

Yhdeksän päivää sitten luolastoon kadonnut thaimaalainen nuorten jalkapallojoukkue löydetty elossa

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi