Suurta maastopaloa sammutettu läpi yön Kokkolassa – palon aiheuttajaksi epäillään metsätyökonetta

Vaikeakulkuisessa maastossa on edelleen palopesäkkeitä, joten työt jatkuvat ainakin tiistai-iltapäivään. Enimmillään sammutustöissä oli 60 palomiestä.

maastopalot
Palomiehet sammuttavat Kokkolan Hillinkylässä maastopaloa
K-P Pelastuslaitos / Twitter

Keski-Pohjanmaalla Kälviän Hillinkylässä maanantaina roihahtanutta isoa maastopaloa on jälkisammutettu koko yö. Kangasmetsässä on edelleen palopesäkkeitä.

Pelastuslaitokselta arvioidaan, että jälkisammutustyöt kestävät iltapäivään asti. Paikalla sammuttamassa on muutamia yksiköitä.

– Sammutustöitä on vaikeuttanut hankala ja kivikkoinen maasto. Siellä liikkuminen ja letkujen vetäminen on hidasta ja raskasta. Lisäksi palopaikkaan oli vaikea päästä, koska tiet ovat niin kapeita, että raskas pelastuskalusto pystyi kohtaamaan ja ohittaa toisensa vain tietyissä paikoissa, kertoo Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen päivystävä palomestari Joonas Nuolioja.

Sammutustöitä on vaikeuttanut hankala ja kivikkoinen maasto.

Päivystävä palomestari Joonas Nuolioja

Iltapäivällä alkanut maastopalo ehti levitä laajalle, jopa 11 hehtaarin alueelle. Paloalueella on pelkkää metsää, joten tuli ei uhannut missään vaiheessa asuinrakennuksia. Ainoastaan alueella ollut metsätyökone oli vaarassa tuhoutua, mutta se onnistuttiin pelastamaan.

Pelastuslaitokselta arvioidaan, että aamupäivän aikana viimeiset pesäkkeet saatanee sammumaan. Sen jälkeen alkaa vielä jälkivartiointi.

– Maastossa on levällään paloletkuja kilometrejä. Niitä ei uskalleta purkaa liian aikaisin, jos kyteviä pesäkkeitä löytyy lisää, Nuolioja sanoo.

Palopaikka sijaitsee noin 7 kilometrin päässä Kälviän keskusta. Palon on saattanut aiheuttaa metsäkone, joka on liikkunut syttymispaikan läheisyydessä viime päivinä, arvelee päivystävä palomestari.

Pelastuslaitos sai apua maanantai-iltana ja yöllä rajavartiolaitoksen helikopterilta. Mukana auttamassa oli myös parikymmentä miestä ja kolme säiliöautoa valtakunnalliselta palokuntaleiriltä Kokkolan Lohtajalta.

Enimmillään maastopaloa sammutti 60 pelastuslaitoksen palomiestä. Paikalla oli yksiköitä Kälviältä, Alavetelistä, Kaustiselta, Ullavasta ja Kokkolasta.

3.7.2018 klo 11:00 Uutista päivitetty pelastuslaitoksen lisätiedoilla sammutustöiden jatkumisesta