Tuntuuko ankealta ja tulee murehdittua liikaa? Keskitä murehtiminen puoleen tuntiin illalla, sanoo asiantuntija

Onnellisuuden tunnetta voi yrittää kasvattaa yksinkertaisillakin harjoituksilla.

onnellisuus
Jokainen ihminen voi oppia onnellisuutta
Jokainen ihminen voi oppia onnellisuutta

Miten lisätä onnellisuutta elämässään? Tästä kertoi Ylen aamu-tv:ssä onnellisuustohtorinakin tunnettu psykiatri Antti S Mattila tiistaina.

Onnellisen elämän tärkeiksi palikoiksi Mattila listaa hyvät sosiaaliset suhteet ja että pääsee toteuttamaan omia kykyjään ja taitojaan.

Mattila kertoi kaksi yksinkertaista harjoitusta, joilla voi yrittää vähentää päivittäistä murehtimisen määrää.

– Voi miettiä joka ilta kolme asiaa, jotka onnistuivat tänään hyvin ja miksi näin oli. Jos tätä jatkaa muutaman kuukauden, tästä tulee tapa, Mattila sanoo.

Jos kuitenkin tulee murehdittua päivän tapahtumia, tähänkin Mattilalla oli vinkki.

– Varaa puoli tuntia joka ilta erilliselle huoliajalle, jossa voi täysillä murehtia. Muuna aikana kerrot itsellesi, että palaat tähän teemaan illalla huoliaikana. Päivällä voi vaikka kirjoittaa ylös kaikki asiat, että muistaa murehtia ne illalla, Mattila vinkkasi.

– Tämä vähentää murehtimiseen päivän aikana käytettyä kokonaisaikaa.

Hän muistutti myös, että hyveitä kehittämällä tulee elämisen taidossa paremmaksi. Esimerkiksi vapaaehtoistyö lisää monien onnellisuutta.

Yle kertoi maaliskuussa, kuinka Suomi on jo niin rikas, ettei raha enää tuo lisää onnea – onnellisuusprofessorin mukaan meidän pitää nyt keskittyä vaurauden jakamiseen sen haalimisen sijaan ja helmikuussa kuinka tutkijan mukaan vapaaehtoistyö voi lisätä ihmisen onnellisuutta.

Nykyihmisen ongelmana on usein se, että eletään aina muussa ajassa kuin tässä hetkessä. Mielessä ovat joko menneisyyden murheet tai sitten tulevat huolet ja haasteet. Tähän Mattila neuvoi kokeilemaan esimerkiksi mindfulness-harjoituksia.

Onnellisia yhdistää kyky olla kiitollinen ja elää hetkessä

Suomalaiset ja muiden Pohjoismaiden asukkaat on usein tutkimuksissa listattu maailman onnellisimpien joukkoon. Miksi? Mattila arvelee yhdeksi syyksi sen, että täällä on viety käytäntöön yksi antiikin Kreikan keskeinen hyve eli oikeudenmukaisuus.

– Ihmisillä on suuri herkkyys epäoikeudenmukaisuudelle. Yritäpä vaikka ohittaa ihmisiä nakkikioskin jonossa niin huonosti käy, Mattila pohti.

Huippuonnellisia ihmisiä yhdistävät tutkimusten mukaan ainakin hyvät sosiaaliset taidot, muita enemmän ajan viettäminen ystävien ja perheen kanssa, kyky olla kiitollinen siitä mitä on, optimistinen asenne elämään ylipäätään ja hetkessä eläminen. Erittäin onnellisille ihmisille liikunta on usein päivittäinen tapa.

Lue tarkemmat onnellisuusvinkit tästä Yle Tieteen tammikuussa julkaistusta artikkelista.

Lue myös

Vanhemmuus on rakkautta, vastuuta ja upeita hetkiä: "Kyllä se on siistiä olla siinä mukana" – Miksi julkisuus kuitenkin esittää sen helvettinä?

Onko kuntokuurisi alkanut hiipua alkuinnostuksen jälkeen? Lue 7 + 1 vinkkiä motivaation säilyttämiseen

Useissa parisuhteissa kärsitään yksinäisyydestä – "Moni suomalainen on kosketuspulassa"