Itävalta vaatii selvitystä Saksan maahanmuuttorajoituksista – varautuu toimiin "rajojensa suojelemiseksi"

Saksan hallitusta horjuttaneeseen maahanmuuttokiistaan syntyi maanantaina sopu, joka kiristäisi maahanmuuttaopolitiikkaa Saksan ja Itävallan välisellä rajalla.

maahanmuuttopolitiikka
Itävallan liittokansleri ja ÖVP-puolueen johtaja Sebastian Kurz (vasemmalla) ja varaliittokansleri ja FPÖ-puolueen johtaja Heinz-Christian Strache.
Itävallan liittokansleri ja ÖVP-puolueen johtaja Sebastian Kurz (vasemmalla) ja varaliittokansleri ja FPÖ-puolueen johtaja Heinz-Christian Strache.Christian Bruna / EPA-EFE

Itävalta varoittaa ryhtyvänsä toimiin omien rajojensa suojelemiseksi, jos Saksan hallitus hyväksyy suunnitellut maahanmuuttorajoitukset.

Maahanmuuttopolitiikassa napit vastakkain ajautuneet Saksan sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel pääsivät maanantaina sopuun kiistassa, joka uhkasi hajottaa Saksan hallituksen. Merkelin johtama kristillisdemokraattinen CDU ja Hoferin edustama CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU sopivat ratkaisusta, jossa Saksan ja Itävallan välisen rajan maahanmuuttopolitiikkaa kiristetään.

Itävallan hallitus vaatii nyt Saksan hallitukselta asiasta pikaista selvitystä.

Konservatiivisen ÖVP:n ja äärioikeistolaisen FPÖ:n muodostama Itävallan hallitus sanoo, että jos Saksan koko hallitus hyväksyy Merkelin ja Seehoferin sopimuksen, Itävallan hallituksen täytyy ryhtyä toimiin estääkseen haitat Itävallalle ja sen kansalle.

Hallitus sanoo lausunnossaan olevansa valmis erityisesti eteläisen rajan suojelemiseen. Itävallan eteläiset naapurit ovat Italia ja Slovenia.

Hallituksen mielestä tapaus osoittaa jälleen, kuinka tärkeää on eurooppalaisten ulkorajojen yhteinen suojelu ja että Eurooppa ilman rajoja toimii vain, jos sillä on toimivat ulkorajat, itävaltalaislehti Die Presse kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Saksan hallituksen kriisiin ajaneessa kiistassa syntyi sopu

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset