Pienkone tuhoutui pakkolaskussa Rovaniemellä – lentäjille palovammoja

Koneessa olleet kaksi kokenutta lentäjää saivat palovammoja. Kone tuhoutui täysin. Onnettomuuskone oli rovaniemeläisvalmistajan prototyyppi.

Rovaniemi
Pienkone teki pakkolaskun tänä aamuna – seuraa suoraa tiedotustilaisuutta Rovaniemen lentokentältä
Pienkone teki pakkolaskun tänä aamuna – seuraa suoraa tiedotustilaisuutta Rovaniemen lentokentältä

Pienkone on tehnyt pakkolaskun Rovaniemellä tiistaina aamulla. Kyseessä on rovaniemeläisvalmisteisen Atol Avionin pienkone.

Pelastuslaitos arvioi, että kone laskeutui muutaman kilometrin päähän Rovaniemen lentoasemalta. Putoamispaikka on (siirryt toiseen palveluun) metsässä Rovaniemen lentoaseman eteläpuolella.

Rovaniemi ja lentokenttä, kartta
Yle Uutisgrafiikka

Poliisin mukaan koneessa oli kaksi henkilöä, ja ensitietojen mukaan he pääsivät itse ulos koneesta. Lentokonevalmistajan mukaan molemmat ovat kokeneita lentäjiä. Palovammoja saaneet lentäjät toimitettiin jatkohoitoon.

Hälytys tuli hieman kello 10 jälkeen. Paikalla olleen Ylen kuvaajan mukaan onnettomuuspaikalta nousi savua. Savupilvi johdatti pelastushenkilöstöä paikalle.

Paikalle saapui useita pelastuslaitoksen, ensihoidon ja puolustusvoimien yksiköitä sekä poliisipartioita. Pelastuslaitoksen päästessä paikalle koko kone oli tuhoutunut. Mediaa ei päästetty paikalle, koska koneen palosta voi aiheutua vaarallisia aineita ilmaan.

Palon mahdollisena syynä pidetään polttoainesäiliön kiinnityksen pettämistä törmäyksesssä.

ATOL 650 LSA amfibio-kone rullaa vedessä
Kuvassa Atol Avionin amfibio-kone.Antti Mikkola / Yle

Kyseessä koelento

Lentokonevalmistaja Atol Avionin edustajan Markku Koivurovan mukaan kone oli koelennolla, kun sen kuomu aukesi. Pakkolaskun tehneet lentäjät selvisivät laskusta ehjin nahoin, mutta maahantulon jälkeen kone syttyi palamaan, jolloin he saivat jonkin verran palovammoja.

– Pakkolaskun loppuvaiheessa vasen siipi osui maahan. Todennäköisesti polttoainesäiliö ohjaamon takaosassa pääsi liikahtamaan ja sieltä purskahti polttoaineet päälle. Lentäjät saivat toisen ja kolmannen asteen palovammoja, toinen käsiin ja toinen päänahkaan ja nilkkoihin, Koivurova sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lentäjät kuljetettiin hoitoon Lapin keskussairaalaan.

Lentokoneiden valmistaminen ei Koivurovan mukaan vaarannu, mutta aikataulut voivat mennä jonkin verran uusiksi. Valmisteilla on nyt kaikkiaan kuusi konetta. Koivurova uskoo, että ensimmäinen kone saadaan syksyn aikana valmiiksi. Ensimmäinen kone jää testiin eikä lähde asiakkaalle.

13:41 juttua täydennetty viranomaisten ja lentokonevalmistajan pitämän tiedotustilaisuuden jälkeen.

14:47 juttua täydennetty.

Lue lisää ja katso video koneesta:

Ensimmäiset koneet lähtevät pian maailmalle Suomen ainoasta lentokonetehtaasta