Nuoruus tukee thaimaalaispoikien selviytymistä koettelemuksestaan – Suomalaispsykologi: "Yhteydenpito omiin vanhempiin on nuorille hyvin tärkeää"

Äärimmäisen vaikeaan sukellukseen pitäisi valmistautua rauhassa ja edetä askel askeleelta, pohtii traumatisoituneiden nuorten kanssa työskennellyt suomalaispsykologi.

Thaimaa
Kadonneen pojan isä kiittää sotilaita kuultuaan tiedon että thaimaalainen nuori jalkapallojoukkue on löytynyt hengissä luolasta.
Lillian Suwanrumpha / Lehtikuva

Thaimaalainen lasten jalkapallojoukkue on paikannettu hengissä yli viikko katoamisensa jälkeen. Seuraavaksi alkaa vaikea pohdinta: miten pojat ja heidän valmentajansa saadaan pelastettua tulvaveden saartamasta luolasta mahdollisimman turvallisesti.

SPR:n psykologien valmiusryhmään kuuluva Ferdinand Garoff pohtii tässä jutussa, millaista psyykkistä tukea nuoret tarvitsevat juuri nyt luolassa, seuraavaksi pelastusoperaatiossa ja myöhemmin toipumisessa. Hän on työskennellyt useilla katastrofialueilla ja erikoistunut traumatisoituneiden nuorten tukemiseen.

Nyt: Yhteys omaan perheeseen tukee selviämistä

Pojat ovat olleet yli viikon loukussa epätietoisina siitä, pääsevätkö he koskaan ulos. Miten pelastajat voivat tukea heitä säilyttämään mielenterveytensä nyt, kun ulospääsemistä pitää vielä odottaa?

– Toki ensisijaista on saada heidät pinteestä pois. Samalla yhteydenpito omiin vanhempiin on nuorille hyvin tärkeää, Ferdinand Garoff sanoo.

Suhdetta perheeseen voi tukea toimittamalla viestejä tai kuvia perheenjäsenistä, jos puheisiin ei vielä päästä. Garoffin mukaan äärimmäisen vaikeassa tilanteessa on myönteistä se, että nuoret ovat olleet tutun ryhmän kanssa ja voivat tukea toisiaan.

Myös fyysinen kunto tukee mielenterveyttä. Pojilla ei ole ollut ruokaa yli viikkoon. Pitkäaikainen aliravitsemus vaikuttaa aivojen toimintaan. Pitkän syömättömyyden jälkeen syöminen pitää kuitenkin aloittaa hyvin rauhallisesti, jotta elimistö kestää sen.

Ferdinand Garoff
Ferdinand GaroffJulia Holmvik / Yle

Pelastusoperaatio: Sukelluslaitteiden lisäksi tarvitaan luottamusta

Thaimaassa pohditaan, kuinka ryhmä saadaan pelastettua luolasta. Yksi vaihtoehto on tunteja kestävä sukellus, joka on ammattilaisillekin kova koitos. Pojat eivät ole koskaan sukeltaneet.

– Isoin riski on panikointi. Oleellista on, että nuoret voisivat luottaa omiin taitoihinsa ja tukeen sukelluksessa, Garoff pohtii.

– Pitäisi olla aikaa valmistautua ja kokeilla vaihe vaiheelta esimerkiksi lyhyitä sukelluksia ensin, jotta pelastajat ehtivät rakentaa nuorille luottamusta. Missään nimessä ei pidä hätäillä, psykologi muistuttaa.

Muihin pohdittuihin vaihtoehtoihin kuuluu muun muassa luolaston poraaminen siten, että tulvavedet saadaan pois uloskäynnin edestä. Pojat voidaan mahdollisesti myös pelastaa porattujen aukkojen kautta.

Molemmat vaihtoehdot ovat erittäin haasteellisia ja niiden toteuttaminen voi kestää viikkoja.

Pelastustyöntekijöitä luolassa.
Thaimaan luolapelastuksen vaikein osa on vielä edessä – Katso Ylen erikoislähetys operaation etenemisestä

Toipuminen: Ryhmä voi olla tärkeä tuki myös jatkossa

Tulevaan toipumiseen vaikuttaa hyvin paljon se, kuinka pelastusoperaatio sujuu.

– On keskeistä, kuinka operaatio onnistuu ja millainen tarina siitä tulee – muodostuuko siitä selviytymistarinan vai kauhistuttava kokemus, johon liittyy menetyksiä.

Psykologisesta näkökulmasta pelastautumisen jälkeen olisi tärkeää jatkaa mahdollisimman pian normaalia elämää oman perheen kanssa.

– Jonkinlainen vertaistukityyppinen toiminta voisi olla hyvää – se, että asiaa käsitellään porukalla, Garoff sanoo.

Myöhemmät oireet ovat hyvin yksilöllisiä.

– Traumaterapialle voi olla tarvetta, jos mieleen pyrkii esimerkiksi painajaisia, Garoff jatkaa.

Toisaalta nuoruus voi olla toipumista tukeva tekijä.

– Nuoret siirtyvät eteenpäin ja tulee uusia elämänvaiheita: koulun vaihtamista, seurustelua sekä fyysisiä muutoksia. Juuri tämänkaltainen eteneminen voi auttaa ylittämään haasteet. Vanhemmalle ihmisille voi olla vaikeampaa siirtyä eteenpäin traumaattisen kokemuksen jälkeen.

Vaikka normaali elämä tukee toipumista, traumaattinen kokemus voi palata mieleen myöhemminkin, esimerkiksi jonkin tilanteen laukaisemana.

Katso lisää: Ferdinand Garoff Päivän kasvon vieraana TV 1 klo 18.20.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus