Arkkipiispalle tuomio lasten hyväksikäytön salailusta – Australialaispiispasta tuli korkea-arvoisin katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalissa tuomittu

"Tämä on vahva viesti muille. Tunnen saaneeni oikeutta", sanoo yksi hyväksikäytön uhreista.

pedofilia
Arkkipiispa Philip Wilson.
Arkkipiispa Philip Wilson poistumassa oikeudesta Newcastlessa tiistaina.Darren Pateman / EPA

Australiassa Adelaiden katolisen kirkon arkkipiispa on tuomittu vuodeksi vankeuteen siitä, että hän peitteli lasten hyväksikäyttöä.

Tuomion mukaan arkkipiispa Philip Wilson ei 1970-luvulla tehnyt ilmoitusta hyväksikäyttösyytöksistä, joita esitettiin erästä pappia vastaan Hunterin alueella Uudessa Etelä-Walesissa. Wilson toimi tuohon aikaan samassa osavaltiossa pappina.

Wilson on korkea-arvoisin kirkon edustaja, joka on tuomittu katolista kirkkoa ravistelevassa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevassa skandaalissa. Hän itse kiisti syytteet.

67-vuotias Wilson saattaa kuitenkin välttää vankilan, sillä oikeus harkitsee sen muuttamista kotiarestiksi. Wilson voisi asua siskonsa luona ja päästä ehdonalaiseen puolen vuoden päästä.

Kotiarestia puoltavat Wilsonin ikä sekä se, ettei häntä ole aiemmin tuomittu eikä hän todennäköisesti uusi rikosta, tuomari totesi. Päätös tehdään elokuussa.

Piispakonferenssi kiittää uhreja rohkeudesta

Australian katolisten piispojen konferenssi toivoo, että tuomio tuo rauhaa hunterilaispapin hyväksikäyttämille. Konferenssi kehuu uhreja siitä, että he ovat uskaltautuneet kertomaan tarinansa.

Kirkkoa he ovat auttaneet ottamaan opiksi häpeällisestä hyväksikäytön ja salailun historiasta, piispat sanovat.

Jotkut uhreista ovat kiittäneet tuomiota historialliseksi ja sanoneet sen lähettäneen vahvan viestin. Tapaus saattaa poikia Australiassa uusia vastaavia oikeudenkäyntejä.

Rippisalaisuus puhuttaa

Australialaisosavaltiot ovat lisänneet painostustaan katolista krikkoa kohtaan, jotta se ilmoittaisi hyväksikäyttötapauksista.

Osa osavaltioista kaavailee lakia, jonka mukaan hyväksikäytöstä pitäisi ilmoittaa, vaikka se rikkoisi rippisalaisuutta. Yksi näistä osavaltioista on Etelä-Australia, jonka pääkaupunki Adeleide oli Wilsonin asemapaikka.

Wilson vetäytyi syrjään tehtävästä toukokuisen tuomionsa jälkeen. Vt. arkkipiispa Greg O'Kelly sanoo, etteivät papit tule noudattamaan lakia, joka vaatii rikkomaan rippisalaisuuden.

Paljastukset lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat ravisteleet katolista kirkkoa eri puolilla maailmaa jo vuosia. Korkea-arvoisi syytetty on australialainen, paavin talousministerinä Vatikaanissa toiminut kardinaali George Pell. Häntä odottaa Australiassa oikeudenkäynti hyväksikäyttöepäilyistä, (siirryt toiseen palveluun) mutta syytteiden yksityiskohtia ei ole julkistettu.

Korjaus 3.7.2018: Jutussa puhuttiin paikoin pedofiliasta. Kohdat on muutettu lasten seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Korjattu australialaisen kardinaalin etunimeksi George.

Lue myös:

Kuka on pedofiili?