Merkel ja Seehofer tekivät rauhan – Kiista heikensi Saksan hallitusta, ratkaisu saattaa aiheuttaa ketjureaktion Itävallassa

Kompromissi tarkoittaa, että Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n liitto pysyy koossa. Mutta ehjäksi sitä ei voi kutsua.

Angela Merkel
Sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel istumassa hallituksen penkeillä Saksan liittopäivillä.
Sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel sopivat riitansa maanantai-iltana. Tiistaina osallistuivat jo budjettikeskusteluun Saksan liittopäivillä.Hayoung Jeon /EPA-EFE

BERLIINI Loppu hyvin, kriisi ohi. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja CSU:ta johtava sisäministeri Horst Seehofer astuivat maanantai-iltana vuorotellen kameroiden eteen kehumaan sopua, joka saatiin aikaan äärimmäisen tiukassa paikassa. Maahanmuuton rajoittamista koskeva kiista oli lähellä kaataa hallituksen.

– Vakaumuksensa puolesta kannattaa taistella, aiemmin erolla uhannut Seehofer lausui ja ilmoitti, että kompromissin ansiosta hän voi jatkaa sisäministerinä. Hänen jälkeensä Merkel puolestaan kiitteli, että sopu säilyttää ”kumppanuuden hengen EU:ssa”.

Kumpikin saattoi esittää kompromissin omana voittonaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että neuvottelutulos lopettaa CDU:n ja CSU:n viikkoja kestäneen ilmiriidan ja pelastaa Saksan konservatiivipuolueiden liiton. Välirikko olisi ollut Saksassa historiallinen murros.

Merkelin ja Seehoferin on puolueidensa edun nimissä nieltävä keskinäiset kaunansa ja yritettävä jatkaa yhteistyötä. Helppoa se ei ole, mistä kertoo sekin, että he eivät edes tulleet yhdessä kommentoimaan kompromissiaan toimittajille.

Transit-keskuksia Itävallan rajalle

Maanantaina aikaansaadussa lyhyessä sopimuspaperissa (siirryt toiseen palveluun) määritellään, mitä tehdään Itävallan vastaiselta rajalta Saksaan pyrkiville turvapaikanhakijoille, jotka ovat rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi jo jossakin muussa EU-maassa.

Seehofer vaati aiemmin tällaisten turvapaikanhakijoiden käännyttämistä rajalta, mihin Merkel ei suostunut. Tästä kiista kärjistyi hallituskriisiksi.

Seehofer on jo pitkään ajanut Merkeliä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, tosin myös Merkel on kiristänyt linjaansa huomattavasti sitten syksyn 2015.

Nyt Merkel ja Seehofer sopivat, että muualla EU:ssa rekisteröidyt turvapaikanhakijat viedään Itävallan rajalta tätä varten perustettaviin transit-keskuksiin. Vastaavia transit-keskuksia on jo lentokentillä. Turvallisiksi katsotuista maista Saksaan saapuvien turvapaikanhakijoiden hakemukset voidaan käsitellä niissä nopeutetusti.

Rajaseudun transit-keskuksista turvapaikanhakijat on tarkoitus palauttaa nopeasti maihin, jotka ovat vastuussa heidän hakemuksistaan.

Palautukset on määrä toteuttaa muiden EU-maiden kanssa tehtävien kahdenvälisten sopimusten mukaisesti.

Mitä tekee Itävalta?

Italia, jonne iso osa EU:hun tulevista turvapaikanhakijoista ensimmäisenä saapuu, on kuitenkin tähän saakka kieltäytynyt kahdenvälisestä palautussopimuksesta Saksan kanssa.

Merkelin ja Seehoferin paperissa esitetäänkin, että jos jotkin maat eivät halua ottaa rekisteröimiään turvapaikanhakijoita takaisin, heidät lähetettäisiin takaisin Itävaltaan – Itävallan kanssa solmittavan sopimuksen mukaisesti.

Tällaista sopimusta Itävallan kanssa ei ole olemassa ja on vaikea nähdä, miten maahanmuuttopolitiikkaansa kiristänyt Itävalta saataisiin taivuteltua sellaisen taakse.

Jo tiistaiaamuna Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz julkaisi yhdessä varakanslerin ja sisäministerin kanssa kannanoton, jonka mukaan Itävalta valmistelee toimia etelärajansa suojaamiseksi ja odottaa Saksan hallitukselta nopeaa selvennystä siitä, mitä se aikoo.

Toisin sanoen: Jos Saksa alkaisi käännyttää turvapaikanhakijoita Itävaltaan, Itävalta voi tehdä samoin Italian-vastaisella rajallaan.

Hyväksyykö SPD sopimuksen?

Kompromissille tarvitaan myös hallituskumppani SPD:n tuki. Seehofer esitti transit-alueiden perustamista turvallisista maista saapuville turvapaikanhakijoille jo vuonna 2015, mutta silloin demarit tyrmäsivät ehdotuksen ja siitä luovuttiin.

Demarijohtaja Andrea Nahles kommentoi maanantai-iltana olevansa tyytyväinen siihen, että CDU ja CSU ovat sopineet kiistansa, mutta kompromissin sisältöön hän ei ottanut kantaa. Nahlesin mukaan SPD perehtyy siihen tiistain aikana.

SPD on vasta julkaistussa maahanmuutto-ohjelmassaan torjunut suljettujen leirien perustamisen. Mutta olisiko demareilla pokkaa kaataa hallitus, kun vaivalla hierottu sopu on viimein syntynyt? Saksassa tähän ei uskota.

CDU:n ja CSU:n tahtoon myöntymisen puolesta puhuu myös se, että transit-keskukset koskisivat nyt paljon pienempää ihmisjoukkoa kuin vuonna 2015. Eikä SPD hyötyisi uusista vaaleista.

Näyttää siltä, että Saksan hallitus saa nilkuttaa eteenpäin. Mutta pakon edessä tehty laiha sopu ei korjaa kaikkea, mitä kriisiviikkojen aikana on rikottu. Sisarpuolueet CDU ja CSU ovat etääntyneet toisistaan ja sekä Merkelin että Seehoferin asema on entistä huterampi.

Lisää aiheesta:

Saksan hallituksen kriisiin ajaneessa kiistassa syntyi sopu

Itävalta vaatii selvitystä Saksan maahanmuuttorajoituksista – varautuu toimiin "rajojensa suojelemiseksi"