Hyppää sisältöön

Suomeen on perusteilla laitos, joka käsittelisi koko maan poistotekstiilit uusiokäyttöön

Lounais-Suomen Jätehuollon tavoitteena on lisätä tekstiilien kierrätystä. Yhtiön keräämistä poistotekstiileistä kolmannes on saatu uudelleenkäytettyä.

Lounais-Suomen Jätehuolto valmistelee poistotekstiilin jalostuslaitoksen perustamista Suomeen.

Tavoitteena on, että laitos käsittelisi ja jalostaisi koko Suomen poistotekstiilit tulevaisuudessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö, Varsinais-Suomen Liitto ja kuntien jätelaitokset rahoittavat Lounais-Suomen Jätehuollon koordinoimia uusia Telaketju (siirryt toiseen palveluun)-hankkeita.

– Hankkeissa ovat mukana lähes kaikki kunnalliset jätelaitokset ympäri Suomea, sanoo kiertotalousasiantuntija Sini Ilmonen.

Tavoitteena lisätä tekstiilien kierrätystä

Jalostuslaitos sai toukokuussa rahoituspäätöksen ensimmäisen vaiheen toteutusta varten. Nyt etsitään Turusta tiloja, ja hankekoordinaattori tullaan palkkaamaan kesän aikana.

– Tarkoitus on löytää lisää poistotekstiilin hyödyntäjäyrityksiä. Tavoitteena on saada myös enemmän tekstiilejä kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön, sanoo kiertotalousasiantuntija Sini Ilmonen.

Lounais-Suomen Jätehuolto on parin viimeisen vuoden ajan kerännyt poistotekstiiliä. Viime vuonna se vastaanotti lähes 120 000 kiloa poistotekstiiliä kotitalouksilta. Tästä määrästä vajaa kolmannes on saatu uudelleenkäytettyä ja kierrätettäväksi.

Tekstiilijätteiden erilliskeräys tulossa

Kotimaisen poistotekstiilin jalostuslaitoksen perustamiseen tähtäävät hankkeet toteutetaan Varsinais-Suomessa tiiviissä yhteistyössä Telaketju-verkoston ja poistotekstiiliä hyödyntävien yritysten kanssa.

– Tavoitteena on selvittää, minkälaista jalostetta suomalaista poistotekstiiliä hyödyntävät yritykset tarvitsevat. Myös Euroopasta etsitään mahdollisia poistotekstiilin hyödyntäjiä, sanoo kiertotalousasiantuntija Sini Ilmonen.

Poistotekstiilin jalostuslaitos vastaa samalla EU:n jätedirektiivin muutokseen, jonka mukaan tekstiilijätteiden erilliskeräys on järjestettävä vuoteen 2025 mennessä.

EU:n jätedirektiivin muutoksen mukaan tekstiilijätteiden erilliskeräys on järjestettävä vuoteen 2025 mennessä.

.
.