1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

CNN: Trump aikoo tavata Putinin aluksi ilman avustajiaan Helsingissä

CNN:n lähteen mukaan Trumpin avustajat saavat liittyä neuvotteluihin Putinin kanssa vasta myöhemmin.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Vladimir Putin ja Donald Trump Vietnamissa marraskuussa 2017.
Trump ja Putin tapasivat viimeksi Apec-huippukokouksessa Vietnamissa vuonna 2017.Mikhail Metzel / AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin kahdestaan heidän neuvotteluidensa aluksi Helsingissä heinäkuun 16. päivä.

Asiasta uutisoi CNN (siirryt toiseen palveluun), jolle asiasta kertoi Trumpin suunnitelmasta perillä oleva lähde. Lähteen mukaan Trumpin avustajat saavat liittyä neuvotteluihin vasta Trumpin tavattua Putinin kanssa ilman heitä.

Trumpin ja Putinin odotettu tapaaminen Helsingissä on Yhdysvaltojen ja Venäjän johtajien ensimmäinen virallinen neuvottelu. Aikaisemmin johtajat ovat tavanneet kansainvälisten kokousten yhteydessä.

Trump on osoittanut aikaisemminkin mieltymystään tavata maailman johtajia kahdenvälisesti ilman tukijoukkoja. Historiallisessa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajien huippukokouksessa kesäkuussa Trump keskusteli diktaattori Kim Jong-unin kanssa tunnin vain tulkkien läsnäollessa.

Trump sanoi ennen Singaporessa järjestettyä tapaamista, että hän halusi arvioida Kimiä henkilökohtaisesti mitatakseen johtajien välistä kemiaa.

Kreml on ehtinyt kommentoida, että heille ehdotettu järjestely sopii hyvin.

Trumpin aikeista esitetty huolta

Ennen Trumpin tapaamista Pohjois-Korean Kimin kanssa yhdysvaltalaiset virkamiehet esittivät huolensa ilman avustajia käydyistä neuvotteluista. Yksityisistä keskusteluista ei jää virallisia muistioita, jolloin keskustelussa sovittua on vaikea osoittaa jälkikäteen.

Putin tunnetaan hyvänä neuvottelijana ja osa asiantuntijoista on esittänyt huolensa siitä, että kokenut Putin voisi käyttää tilaisuutta hyväkseen neuvotellessaan mahdollisista Venäjään kohdistuvista myönnytyksistä Trumpin kanssa.

Trumpin ja Putinin ensimmäisessä tapaamisessa Hampurin G20-kokouksessa vuosi sitten Trumpin ja Putinin neuvotteluihin osallistui Trumpin taustajoukoista vain silloinen Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson ja tulkki.

Hampurin huippukokouksen aikana Trump puhui päivällisellä Putinille myös ilman tulkkia. Valkoinen talo vähätteli tapaamisen merkitystä, mutta asiantuntijat ilmaisivat huolensa siitä, että keskusteluista ei jäänyt virallisia merkintöjä.

Lue myös:

Trumpin hallinnon epämääräiset Krim-lausunnot hämmentävät – nyt Valkoinen talo ilmoitti vastustavansa niemimaan valtausta

Eurooppa pidättelee henkeä, kun arvaamaton Trump tulee Naton kautta tapaamaan Putinia

Entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs Helsingin valinnasta presidenttien tapaamispaikaksi: "Merkittävä ulkopoliittinen voitto Suomelle"

Putinin ja Trumpin Helsinki-kokous näyttää suuntaa maiden suhteille – Teija Tiilikainen: "Valppautta kuunnella myös Suomen poliittista johtoa"

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi