1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rock-leiri

Rokkileirillä nuori voi kasvaa monella tavalla – "On tärkeää, että nuorilla on muitakin aikuisia kuin omat vanhemmat"

Rock Camp -yhdistyksen leireillä soitetaan rokkia, mutta puhutaan myös vakavia. Yhteys leirin aikuisten ja nuorten välille syntyy musiikin avulla.

Rock-leiri
Ensimmäinen Rock Camp järjestettiin Etelä-Pohjanmaalla jo 2009.
Rock Campille osallistuu tänä vuonna 19 musiikista innostunutta nuorta.Mirva Ekman / Yle

Otto Veikkola osallistuu tänä kesänä Rock Camp -leirille Alavudella. Nuorelle rockmuusikolle leiri on jo seitsemäs. Konkari tietää, mistä on kysymys:

– Täällä saa hyvien ihmisten kanssa soittaa rokkia, täältä on saanut hyviä kavereita. Ja tosi paljon on kasvanut ihmisenä näiden leirien aikana.

Ensimmäinen Rock Camp -leiri järjestettiin vuonna 2009. Nuorille haluttiin tarjota musiikin kautta yhteisöllisiä, positiivisia kokemuksia, joiden avulla he löytäisivät ystäviä ja uutta sisältöä elämään.

Ei vain musiikkia

Yhdistuksen verkkosivuille kirjatut leiriläisten antamat palautteet (siirryt toiseen palveluun) osoittavat, että tavoitteissa on onnistuttu.

"Kiitos vaan oikeesti iha älyttömästi!! en osaa ees tarpeeks kiittää.. toivottavasti tajuut kuinka isosta jutusta tos koko leiris on kyse!!"

Rock Camp -leirien perustajiin kuuluvat Satu Haveri ja Rude Rothstén puhuvat mielellään muistakin kuin musiikillisista tavoitteista. Vaikka musiikki on leirillä pääasia ja rokkia soitetaan intensiivisesti viikon ajan, se ei ole ainoa tavoite.

Leirillä halutaan antaa nuorille monipuolisesti valmiuksia elämään.

– Koulussa nuoret ovat tekemisissä saman ikäisten kanssa. Täällä bändeissä opitaan toimimaan yhdessä eri-ikäisten kanssa, tiimiydytään, harjoitellaan vuorovaikutusta ja sosiaalisia taitoja, selvittää Satu Haveri.

Rude Rothstén toteaa, että vakavistakin asioista pystytään leirillä puhumaan.

– Musiikin avulla saadaan yhteys nuoriin. Soittaminen yhdistää ja siinä ruvetaan juttelemaan muutakin illalla, kun saunotaan ja vietetään aikaa yhdessä.

– On tärkeää, että nuorilla on muitakin aikuisia kuin omat vanhemmat.

Yksi keskustelunaihe leirillä on koulukiusaaminen. Se on asia, jota halutaan pitää esillä, sanoo Satu Haveri:

– Moni nuori joutuu koulussa kiusaamisen kohteeksi. Me haluamme antaa nuorille eväitä selviytyä.

Leiriläinen Venla Sippola laulaa Rock Campilla Alavudella.
Venla Sippola oli Rock Campilla jo neljättä kertaa.Mirva Ekman / Yle

Kaikki eivät voi soittaa kitaraa

Parhaillaan Etelä-Pohjanmaalla Alavudella Rock Camp -leirille on kokoontunut 19 nuorta eri puolilta maata. Nuorimmat ovat 11-vuotiaita, vanhin 19-vuotias. On menossa leirin toinen päivä, bändit on saatu kasaan.

– Bändin kasaaminen on aina sekoilua. 90 prosenttia haluaisi soittaa kitaraa, sitten pitää kaivaa rumpalit ja basistit jostakin esiin, naurahtaa Rude Rothstén.

Mutta hyvin se kuitenkin onnistuu, vakuuttavat opettajat.

– Kun sopivasti rohkaisee, niin kitaristi voi huomata että bassokin on mielenkiintoinen soitin.

"Rock Camp merkitsee mulle ihan tajuttoman paljon. Vaikka mä en mikään mestarimuusikko ookkaan niin rakastan musiikkia ja soittamista. On tosi hyvä, että mäkin saan olla sielä omana itsenäni."

Kestävää ystävyyttä

Otto Veikkola osallistuu näillä näkymin seuraavalle Rock Camp -leirille ohjaajana. Hänelle leireillä on ollut suuri merkitys.

– Ensimmäinen bändi syntyi leirin kautta. Ensin tutustui ihmisiin, sitten sai mahtavat soittokaverit ja sitten pääsi vielä keikoille.

Veikkola ja neljättä kertaa Rock Camp -leirille osallistuva Venla Sippola pitävät kumpikin leirien yhteishenkeä ainutlaatuisena. Leireillä on solmittu vuosien varrella monia kestäviä ystävyyssuhteita.

– Olen saanut kaksi todella hyvää ystävää, joiden kanssa pidetään yhteyttä muutenkin kuin leirien aikana. Ja jos tarvitsee joskus vaikka bändikaveria, niin meitä rockcampilaisiahan löytyy ympäri maata, iloitsee näyttelijän ammattiin tähtäävä Sippola.

Veikkolan ja Sippolan ei tarvitse pitkään miettiä, mikä on leirin sykähdyttävin hetki. Se on vuodesta toiseen ollut viimeinen valvottu yö leirinuotion äärellä.

– Viimeiset yöt on olleet sellaisia, että sydän sulaa - vetää ainakin meikäläisen herkäksi, tunnustaa Veikkola.

Laulaja Antti Railio (vas.), Rock Campin toinen perustajajäsen Rude Rothstén ja leiriläinen Otto Veikkola rockleirillä Alavudella.
Laulaja Antti Railio (vas.), Rock Campin toinen perustajajäsen Rude Rothstén ja leiriläinen Otto Veikkola rockleirillä Alavudella.Mirva Ekman / Yle

"Olen itse talsinut pitkät polut"

Alusta alkaen yhtenä opettajana Rock Camp -leireillä on ollut Antti Railio.

– Pidän tätä yhtenä arvokkaimmista asioista mitä olen elämässäni tehnyt. Nämä leirit ovat todella lähellä sydäntäni.

Railio sanoo, että erityisesti on lämmittänyt nuorilta tullut palaute. Oman roolinsa hän näkee nuorten auttajana ja koutsaajana sekä musiikillisesti että muutenkin.

– Olen itse talsinut pitkät polut ja matkan varrella on ollut kaikenlaista. Pystyn samaistumaan aika lailla asiaan kuin asiaan.

Railio on pannut leirien aikana merkille, että monet nuoret kaipaavat luotettavaa keskustelukumppania. Hän haluaa itse olla sellainen.

– Selvästi näkee monista, että on tarvetta puhua sellaiselle ihmiselle, johon voi luottaa. Mielelläni autan, jos näen että nuori tarvitsee koutsaamista.

"Niillä leireillä mä sain ihan hirveesti itsevarmuutta siihen mitä mä teen ja mikä mä oon, luultavasti moni muukin on kokenu saman!"

Lue seuraavaksi