Onko pakko pakastaa, jos ei tahdo? – Huippukokki Erik Mansikka varmistaa laadun pakastamalla mansikat pyreenä

Moni hankkii nyt laatikoittain mansikoita talven varalle. Kysyimme kahdelta kokilta vinkit pakastamiseen.

mansikka
Mansikoita myynnissä Turun kauppatorilla.
Kalle Mäkelä / Yle

Yle julkaisi tiistaina koko Suomen laajuisen mansikkahintavertailun. Mansikan sesonki on täydessä vauhdissa, ja moni kuluttaja ostaa marjoja pakastusta varten.

Kannattaako mansikoita kuitenkaan kotona pakastaa, kun talvella marjaa saa kaupasta tai hillona? Yle kysyi pakastuksesta kahdelta tunnetulta kokilta. Molemmat olivat samoilla linjoilla: pakastus on hyvä vaihtoehto marjojen säilytykseen.

Turkulaisen ravintola Kaskiksen ravintoloitsija Erik Mansikka käyttää mansikat mieluiten tuoreena, mutta pakastamalla hän takaa kotimaisen raaka-aineen saatavuuden myös talvella. Pakastus ei hänen mielestään vaikuta marjan makuun kovin paljon.

– Mansikasta tulee pakkasessa vetisempi, mutta maku ei kärsi liikaa, Mansikka sanoo.

Ravintola Buccon ravintoloitsija Jani Lehtinen Porista muistuttaa, että marjat eivät saa unohtua pakkaseen. Edellisen satokauden mansikat pitäisi syödä pois ennen uusien pakastamista.

– Jos vanhat mansikat tulevat aina pakkasessa vastaan, kannattaa pohtia pakastusta uudelleen, Lehtinen vinkkaa.

Ravintoloitsija Erik Mansikka juhlii valintaansa vuoden turkulaiseksi.
Ravintoloitsija Erik Mansikka valittiin Vuoden Turkulaiseksi vuonna 2014.Eino Telkinen / Yle

Sesonkiherkkä marja

Kokki Erik Mansikan mielestä soseutus on hyvä keino pakastamisessa. Mansikan ravintolassa Kaskiksessa mansikat pakastetaan aina pyreenä, sillä se on käytännöllisintä.

– Pyrettä voi käyttää huoletta joka reseptin kanssa, sillä maku on aina sama, hän kertoo.

Tämän kesän mansikat ovat Mansikan mielestä niin makeita ja hyvänmakuisia, että ylimääräistä sokeria ei tarvitse lisätä.

Suomalaiset odottavat joka vuosi kahta asiaa: uutta perunaa ja mansikkaa.

Jani Lehtinen

Ravintoloitsija Jani Lehtisen oma suosikki on smoothie, johon voi helposti lisätä mansikoita suoraan pakkasesta. Hän muistuttaa, että talvella saa myös ulkomailta tuotuja mansikoita.

– Jos on pakastanut kotimaiset mansikat soseena, niin talvella ne voi käyttää yhdessä ulkomaisten marjojen kanssa.

Jani Lehtisen mukaan varsinkin mansikka on sesonkiherkkä, mikä voi vaikuttaa sen suureen suosioon. Marja on parhaimmillaan muutaman viikon. Suomalaiset odottavatkin joka vuosi kahta asiaa: uutta perunaa ja mansikkaa.

– Suomalaiset jännittävät joka vuosi, että saadaanko näitä juhannukseksi, Lehtinen sanoo.

Nainen mansikkakaupoilla Turun kauppatorilla.
Turkulaiselle Elina Harjulle mansikoiden pakastus on tuttua puuhaa.Kalle Mäkelä / Yle

Jokavuotinen perinne

Turun kauppatorilla myydään mansikoita täyttä häkää, ja osa ostajista ostaa monta kiloa pakastusta varten. Turkulainen Elina Harju on yksi heistä. Hän laittaa yhdeksän kiloa mansikoita suoraan pakkaseen.

– Paras aika pakastaa mansikat on juuri nyt. Teen tämän joka vuosi, Harju kertoo.

Mansikkalajikkeista Harju vannoo Bountyn nimeen. Perkaamisen jälkeen hän laittaa kokonaiset mansikat pakastepurkkeihin ilman sokeria.

Paras aika pakastaa mansikat on juuri nyt.

Elina Harju

Turkulainen Ainikki Heikkilä ei kanna huolta pakastamisen aloittamisesta. Hän uskoo mansikoita yhä riittävän. Heikkilä pakastaa mansikat soseutettuina, sillä kokonaisina marjoista tulee velttoja.

– Vähän myös sokeria mukaan, niin sose säilyy hyvänä pakkasessa.

Heikkilän suosikkilajike on Sonata. Osan marjoista hän aikoo käyttää saman tien hillon tekemiseen. Varsinkin lapsenlapset odottavat isoäidin omaa mansikkahilloa.

– Meillä on talvella monet lettukestit edessä, Heikkilä kertoo.

Nainen mansikkakaupoilla Turun kauppatorilla.
Merja Sahlberg makeuttaa pakastettavat mansikat hunajalla.Kalle Mäkelä / Yle

Sonata-lajiketta osti myös turkulainen Merja Sahlberg, joka aikoo pakastaa mansikat pikimmiten. Hän tiedostaa, että pakastamisella on jo kiire.

– Mansikat ovat iloksi ja vitamiineiksi talvea varten, Sahlberg sanoo.

Mansikoiden pakastus on muodostunut tavaksi Sahlbergille. Hän välttää sokeria pakastuksessa ja on löytänyt hyvän korvikkeen hunajasta. Pakkaseen mansikat menevät kahdessa eri muodossa: kokonaisina ja soseutettuina.