Hontelosta hevosen alusta kuoriutui hurjaluontoinen voittaja – Juoksi Suomen raviratojen suurimman rahapotin

Amatöörivalmentajan hoivissa huippuravuriksi hioituneen Ranch Kellyn poikkeuksellinen menestystarina antaa uskoa pienten tallien omistajille ja valmentajille.

raviurheilu
Anne Luttinen ja Ranch Kelly.
Anne Luttinen ja Ranch Kelly.Petri Vironen / Yle

Mäntyharjulaisen Ranch Kellyn sunnuntainen Suur-Hollola-voitto sai kylmät väreet kulkemaan monen suomalaisen ravi-ihmisen selkäpiitä pitkin. 10-vuotias tamma runttasi 120 000 euron finaalissa orien edelle dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Lahden Jokimaan radalla ravataan kesä-heinäkuun taitteesta Suomen ravivuoden himotuimmasta pokaalista. Suomessa syntyneiden lämminveristen kilvassa juostiin tällä kertaa 120 000 euron voittopalkinnosta. Se on suurin yksittäisestä ravikilpailusta maksettava palkintosumma.

Mäntyharjulaistamman sunnuntain täysosumaa edelsi vaiherikas kevättalvi, jolloin lahjakkaan tamman kilpaura näytti välillä olevan jo ehtoopuolella . Kaksi haaveria kahden kuukauden välein koettelivat omistaja-valmentaja Anne Luttisen ja lähipiirin uskoa.

– Ensin oli tammikuinen kaviovamma, josta oli vasta selvitty kun tuli toinen murhe maaliskuussa. Jouduttiin käymään varotoimena hevossairaalassa, mutta onneksi siitä selvittiin säikähdyksellä, Ranch Kellyn omistaja ja valmentaja Anne Luttinen muistelee kauhun hetkiään.

– Silloin kävi mielessä, että tokko 10-vuotias enää näistä vaikeuksista toipuu, mutta Kellyhän tuli entistä ehompana, Luttinen tuumii.

Samassa kopissa varsan kanssa kotiin

Ranch Kelly on Luttisen ensimmäinen oma hevonen ja nykyisin myös oma valmennettava. Päivät kuluvat ympäristötarkastajana Mikkelissä, illat ja viikonloput hevosta hoitaessa ja valmentaessa.

Tuoreen Suur Hollola-ajon voittajan ja Anne Luttisen tausta on nykypäivän raviurheilussa lähes harvinaisuus.

Etenkin lämminveristen kohdalla kilpailu terävimmällä huipulla on kovan luokan ammattilaisten välistä kamppailua, jossa tarvitaan hyvää pelisilmää, huippuluokan valmennusta ja paksua lompakkoa. Usein isommat rahat ja kovimmat ajat juostaan kolme-, neli- ja viisivuotiskausilla.

Luttinen kävi Katri Rantalan tallista hontelon nelikuisen varsan lähes täysin ummikkona.

– Sieltä matkustin varsan kanssa samassa kopissa ja ihmettelin, että tällainen tämä on. Olin viettänyt lapsuudessa ja nuoruudessa paljon aikaa tallilla ja ajatellut, että joskus voisin omistaa hevosen, kilpahiihtäjän uraa aiemmin tehnyt Luttinen muistelee.

Ikäluokkatähteä omapäisestä ja –tapaisesta varsasta ei kuoriutunut. Nelivuotiskaudella voittosumma karttui toki lähes 25 000 eurolla, mutta useilla kausilla tienestit jäivät alle 10 000 euroon. Käytännössä hevonen tienasi omat kustannuksensa.

Vasta vuonna 2016 tärähti kunnolla. 25 starttia toivat seitsemän voittoa ja 14 sijoitusta kolmen parhaan joukkoon. Rahaa karttui 53 000 euroa. Seuraava kausi tuotti jälleen hyvän tilin, reilut 40 000 euroa.

Tämän vuoden keväällä Ranch Kelly oli vaikeuksien ja vammojen jälkeen ähellä päätyä useiden ikätovereidensa tavoin siitokseen varsalomalle. Omistaja päätti kuitenkin toisin ja Ranch Kelly vertyi elämänsä vireeseen.

Toukokuun alussa tamma sortui vielä laukalle, mutta sen jälkeen voittokulku on ollut vakuuttavaa - viisi voittoa ja yksi kakkossija.

Suur-Hollolan finaalissa syntyi sivutuotteena tammojen täyden matkan (2140 m) SE-aika 11,8. Entuudestaan hevosella on hallussaan tammojen SE-noteeraukset 2600 ja 3100 metrillä.

– Sanokaapa toinen hevonen, jolla on kolme Suomen ennätystä, Mäntyharjun kunnaneläinlääkäri Antti Tukiainen hersytteli maanantaina käydessään tervehtymässä pitkäaikaista asiakastaan.

Ranch Kellyn taustajoukot kokoontuivat kesällä sankarin ympärille - eläinlääkäri Antti Tukiainen, hoitaja Heidi Konga, Anne Luttinen, kengittäjä Simo Ikonen sekä kotitallin isäntäväki Seppo Torniainen ja Liisa Torniainen.

Eläinlääkäri Antti Tukiaisella on selkeä näkemys maan tämän hetken kovimman kotimaassa syntyneen lämminverisen vahvuuksista.

– Geenit, hyvä valmennus ja varmaan ikään nähden Suomen parhaat jalat. Omistajat ovat tehneet valtavat työn, ettei hevosen ole tarvinnut treenata koskaan liian kovilla alustoilla.

Jalat ovat huippuhevosilla usein arka paikka. Ranch Kellyn kohdallakin jouduttiin turvautumaan Suur-Hollolan finaalin alla poikkeukselliseen ratkaisuun. Tamma on aina juossut parhaat juoksunsa ilman etukenkiä, mutta lauantain karsinnan jälkeen etukaviot olivat hieman kuluneet.

– Se oli ihan Simon ratkaisu, annoin hänelle vapaat kädet ennen starttia, Anne Luttinen kertoo.

Simo Ikonen muovaili massasta etukavioihin korokkeet, jotka suojasivat kaviota liialta kulumiselta, mutta eivät hidastaneet menoa.

Sunnuntain voiton jälkeen Ranch Kellyllä on riittänyt vientiä. Hevosta on kysytty myös kotiradan St Michel-lähtöön, joka juostaan 14. heinäkuuta. Omistaja päätyi ohjastaja Hannu Torvisen kanssa keskusteltuaan jättää kansainvälisen avoimen lähdön väliin ja osallistua lauantaina juostavaan tammalähtöön.

– Aivan hevosen ehdoilla mennään. Täytyy ensin seurata, miten Kelly palautuu kahtena perättäisenä päivänä juostusta Jokimaan starteista, Anne Luttinen kertoo.

Tammojen Euroopan mestaruus seuraava tavoite

Ranch Kellyn seuraava suuri tavoite on elokuun 14. päivä Tukholman Solvallassa juostava tammojen EM-startti, jossa matka on 2100 metriä.

Ranch Kelly aiheutti taustajoukoilleen rajun tunnemyrskyn sunnuntain finaalissa. Tamma pystyi runttaamaan toista rataa pitkin ja runnomaan loppusuoralla ohi väkivahvojen orien.

Vielä 50 metriä ennen maalia Elian Webb nousi rinnalle ja selvästi ohi, mutta mäntyharjulaistamma huomasi kilpakumppanit ja spurttasi vielä kerran kärkeen.

– On se hurja tamma. Ei se muuten oreille pärjäisi, voittajan kotitallin vanha isäntä Seppo Torniainen päivitteli maanantaina.