Hyppää sisältöön

"Ole rohkea ja hae tietoa etukäteen" – lue matkabloggaajan vinkit esteettömään lomailuun Suomessa

Matkailublogia kirjoittavan Sanna Kalmarin mukaan Suomessa on melko helppoa matkustaa esteettömästi, mutta tietoa esteettömyysratkaisuista on edelleen toisinaan hankala löytää.

Esteetön elämysmatkailu on yrityksille valttikortti, sillä jokainen hyötyy esteettömyydestä jossain vaiheessa elämäänsä. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Pysyvä tai väliaikainen liikuntarajoite ei ole este matkailulle, mutta matkan suunnittelu voi vaatia hieman enemmän vaivannäköä.

Esteettömyys ei ole mikään pienen piirin juttu, sillä pysyvästi liikuntarajoitteisten lisäksi jokainen hyötyy esteettömyydestä jossain vaiheessa elämäänsä.

Esimerkiksi vaunujen tai rollaattorin kanssa liikkuessa hyvin toteutetut rampit ja monet muut esteettömyysratkaisut tulevat tarpeeseen.

Esteetöntä matkailua käsittelevää Palmuasema-blogia kirjoittava Sanna Kalmari on esteettömän matkustamisen konkari. Hän on matkustanut sähköpyörätuoli apuvälineenään hurjasti niin maailmalla kuin Suomessakin.

Sanna Kalmari kokosi vinkit esteettömään matkailuun Suomessa:

1. Tutustu rohkeasti uuteen kaupunkiin

Kannattaa valita rohkeasti kaupunki, jossa ei ole vielä käynyt. Pienissä kaupungeissa on yleensä helppoa liikkua kävellen tai apuvälineella paikasta toiseen, sillä välimatkat ovat pieniä.

Esimerkiki Kotka on merimaisemineen ja puistoineen kaupunki, jossa tuntee olevansa kauempanakin lomailemassa.

Esteettömyysuria Rotuaari-kävelykadulla Oulussa. Kuva: Yle

2. Selvitä hyvissä ajoin kohteen esteettömyys

On hyvä ottaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa yhteyttä majoituspaikkaan ja kysyä itseä askarruttavat kysymykset kohteen esteettömyydestä. Paikallisista matkailutoimistoista voi kysellä vinkkejä siitä, missä kaikkialla kaupungissa kannattaa vierailla ja kuinka helppoa niissä on liikkua esteettömästi.

Matkailupalvelujen kannalta tietoa tilojen ja palveluiden esteettömyydestä on Kalmarin mukaan toisinaan edelleen vaikea löytää, joten kannattaa olla sinnikäs ja soitella kohteisiin suoraan.

3. Lähde luontoon!

Myös Helsingin läheltä löytyy kivoja esteettömiä luontokohteita. Esimerkiki Lammassaareen avattiin juuri esteetön pitkospuureitti ja Suomenlinna on tehnyt kartan helppokulkuisimmista reiteistä.

Myös moniin luontokohteisiin on rakennettu helppokulkuisia reittejä. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

4. Myös mökkiloma onnistuu esteettömästi

Esteettömiä vuokramökkejä ei ole vielä Suomessa valtavasti, mutta olemassa olevat ovat toimivia ja monet niistä mahdollistavat lomailun isommallekin porukalle. Googlettamalla löytää helposti lisätietoa mökeistä ja niiden esteettömyydestä.

5. Juna on kätevin joukkoliikenneväline

Junalla on pääosin näppärää matkustaa paikasta toiseen apuvälineiden kanssa, vaikka varsinkin kesäaikaan pyörätuolinkäyttäjä joutuu välillä kamppailemaan tilasta lastenvaunujen kanssa.

Bussien kaukoliikenne on ollut pitkään ongelma, mutta Onnibus on tuonut esteettömällä kalustollaan tähän kaivatun muutoksen. Läheskään kaikkialle Suomen ihaniin kohteisiin ei kuitenkaan vielä ole mahdollista päästä esteettömästi julkisilla liikennevälineillä.

Junaan pääsee myös pyörätuolissa, kunhan varaa paikan ajoissa. Kuva: Tapio Nykänen / Yle