Kiista Puolan korkeimmasta oikeudesta kärjistyy – puheenjohtaja uhmaa eläkekäskyä ja aikoo saapua huomenna töihin

Puolassa astui voimaan kiistelty laki, joka laskee korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeikää. Kiista hiertää myös Euroopan unionin ja Puolan välejä.

Puola
Puolan korkeimman oikeuden tuomari mielenosoituksessa
Puolan korkeimman oikeuden puheenjohtaja Malgorzata Gersdorf osallistui oikeuslaitoksen uudistusta vastustaneeseen mielenosoitukseen toissa kesänä .Pawel Supernak / EPA

Puolan korkeimman oikeuden puheenjohtaja Małgorzata Gersdorf aikoo uhmata maansa johtoa jatkamalla töissään.

Puolan presidentti Andrzej Duda ilmoitti Gersdofin jäävän eläkkeelle huomenna keskiviikkona. Gersdorf vastasi tiedottajansa välityksellä, että hän aikoo kuitenkin saapua töihin tavalliseen tapaan, kertoi uutistoimisto Reuters.

Puolassa tuli tänään voimaan kiistelty laki, joka laskee korkeimman oikeuden tuomarien eläkeikää nykyisestä 70 vuodesta 65 vuoteen. Lain seurauksena yli kolmannes nykyisistä tuomareista joutuu jäämään eläkkeelle.

Arvostelijoiden pelkona on, että konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen johtama hallitus voi nimittää heidän tilalleen omia tukijoitaan. Korkein oikeus on Puolassa merkittävä toimija, sillä se esimerkiksi vahvistaa vaalien tulokset.

Eläkeiän saavuttaneille tuomareille on annettu mahdollisuus hakea jatkoa presidentiltä. Gersdorf kieltäytyi hakuprosessista, sillä hän katsoo kautensa jatkuvan Puolan perustuslain mukaan vuoteen 2020 asti, kertoo uutistoimisto AP.

Gersdorf on luonnehtinut uuden lain vaikutuksia puhdistuksiksi.

Puolan entinen presidentti, Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu Lech Wałesa on ilmoittanut saapuvansa keskiviikkona puolustamaan korkeinta oikeutta.

Mielenosoittajat
Puolalaiset osoittivat mieltään korkeimman oikeuden uudistamista vastaan kesäkuun lopulla.Adam Guz / EPA

EU-komissiolla käynnissä toimenpiteitä Puolaa vastaan

Kiista oikeuslaitoksesta hiertää myös Euroopan unionin ja Puolan välejä. EU-komission mukaan uudistus heikentää Puolan tuomioistuinten riippumattomuutta.

Komissio aloitti tällä viikolla asiasta uuden rikkomusmenettelyn Puolaa vastaan.

Komissio oli jo joulukuussa käynnistänyt Lissabonin sopimuksen mukaisen kurinpitomenettelyn Puolaa vastaan oikeuslaitoksen uudistusten vuoksi. Se voi periaatteessa johtaa jopa tukien leikkaamiseen tai Puolan äänioikeuden menettämiseen EU:n päätöksenteossa.

Unkari on kuitenkin ilmoittanut estävänsä tällaiset toimet veto-oikeudellaan.

Lue lisää:

EU aloitti uudet lakitoimet Puolaa vastaan – Komissio syyttää Puolan hallitusta oikeusvaltion murentamisesta

Puola uhmaa EU:ta: Presidentti Duda allekirjoitti kiistellyt lait, joiden vuoksi komissio aloitti kurinpitomenettelyn

EU-komission varapuheenjohtaja Katainen väläyttää Puolan budjettituen jäädyttämistä: "Brexitiä vaikeampi kysymys EU:lle"