1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Sote-järjestöjen rahoitus levällään, grillimestarien kasvisvinkit, lännessä ukkossateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Konsta Lattu / Yle

Nuorten turvataloja, lastensuojelua, kuntoutusta – Sote-järjestöt tekevät monipuolista työtä, mutta jäävätkö ne jatkossa ilman rahaa?

Sote- ja maakuntauudistus myllää myös alan järjestöjen rahoitusta. Esimerkiksi ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tekevä Icehearts saa kunnilta yli puolet rahoituksestaan, ja pohtii nyt, mistä rahat tulevat jatkossa. Kaikissa maakunnissa ei ole vielä mietitty järjestöyhteistyötä.

Ruotsin keskustan Annie Lööf on valloittanut nuorten ja naisten sydämet

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf sanoo itkevänsä useasti. Kulissien takana häntä syytetään omavaltaiseksi taktikoksi. Kuka on 34-vuotias Ruotsin politiikan tähti, jonka uskotaan pyrkivän jopa pääministeriksi?

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf signeeraa kirjojaan Visbyssä. Kuva: Mike Toivonen

Maistuuko aina grilliliha? Kokeile välillä näitä kasviksia, ammattilaiset vinkkaavat

Grillaus on suomalaisten lempipuuhaa, ja ennen kaikkea liha maistuu kesäisin. Kaikki tekijät puhuvat kuitenkin lihankulutuksen vähentämisen puolesta. Yle kokosi neljän grillimestarin vinkit siihen, mitä lihatonta grilliin kannattaa heittää makua menettämättä.

Kuva: Yle

Kalifornian maastopalot leviävät uhkaavasti

Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltiossa maastopalot ovat laajenneet nopeasti. Sammutustöissä on yli 2 000 palomiestä, jotka toimivat niin autoista kuin helikoptereista käsin. Liekit uhkaavat satoja rakennuksia. Tiistaina on annettu evakuointimääräys noin 2 500 ihmiselle.

Paloauto maantiellä lähellä Clearlake Oaksia Kaliforniassa 1. heinäkuuta. Kuva: Josh Edelson / AFP

Lännessä ukkossateita – idässä lämpimintä

Keskiviikkona lännessä sataa monin paikoin vettä, ja paikoin voi ukkostaa, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen. Sademäärät voivat paikoin olla noin 15 millimetriä. Muualla maassa sateet ovat paikallisempia. Aurinko pääsee näyttäytymään sadekuurojen lomassa eniten idässä ja siellä on myös lämpimintä.

Sääennuste keskiviikolle 4. heinäkuuta. Kuva: Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilla.