Gmailin yksityiset sähköpostit voivat päätyä ulkopuolisten yritysten työntekijöiden luettavaksi

Käyttäjät antavat usein ymmärtämättään luvan viestiensä lukemiseen yhdistäessään Gmail-tilinsä muihin sovelluksiin.

Gmail
Gmail-ikoni älypuhelimen näytöllä.
AOP

Gmailin sähköpostit ja muut yksityiset tiedot voivat päätyä kolmansien yritysten työntekijöiden luettavaksi, kertoo sanomalehti The Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun).

Käyttäjät, jotka ovat yhdistäneet tilinsä muihin sovelluksiin, ovat saattaneet antaa tahattomasti samalla niiden työntekijöille luvan viestiensä lukemiseen. Luettavaksi ovat voineet päätyä niin saapuvat kuin lähtevät viestit.

Gmail on yksi maailman suosituimmista sähköpostipalveluista. Sillä on Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) 1,4 miljardia käyttäjää. Gmailin omistaa internetjätti Google.

The Wall Street Journal haastatteli useiden sovelluskehittäjien työntekijöitä, jotka kertoivat lukeneensa tuhansia sähköposteja. Lupa viestien lukemiseen voi olla kätkettynä yritysten pitkissä ja monimutkaisissa ehdoissa.

Tietoja on käytetty esimerkiksi algoritmien kehittämiseen.

Eräs The Wall Street Journalin haastattelema yritys kutsui käytäntöä alan likaiseksi salaisuudeksi.

Google kommentoi BBC:lle, että lupa viestien lukemiseen annetaan vain tarkoin valituille yrityksille. Myös käyttäjän on itsensä annettava lupa lukemiseen.

The Wall Street Journalin mukaan myös muut sähköpostipalvelut tarjoavat ulkopuolisille sovelluksille samanlaista mahdollisuutta kuin Gmail.