Vegaaniruoka ei horjuta hotelliaamupalan klassikkoa: "Perinteistä pekoniruokavaliota noudattaa 98 prosenttia asiakkaista"

Kasvis- ja vegaanituotteet ovat löytäneet tiensä myös hotelliaamupaloille. Kasvava kysyntä luo paineita kehittää valikoimaa entisestään.

Ruoka ja juoma
Vegaani Aamupala Kajaani Ravintola
Hotellien aamupalalta löytyy tuttujen ruokien lisäksi myös täysin vegaanista syötävää.

KajaaniHotelliyöpyjät haluavat vaihtoehtoja lihansyönnille. Moni selvittää jo matkakohdetta valitessaan (siirryt toiseen palveluun) (vegaani.org), onko vegaanista ruokaa tarjolla. Tämä on huomattu hotelliketjuissa, jotka ovat myös reagoineet kysyntään.

– Suosio kasvaa kokoa ajan. Otamme uudella aamupalallamme huomioon myös vegaaniruokavaliota noudattavat asiakkaamme. Kaksi vuotta sitten tuomamme falafel on ollut erittäin suosittu myös sekaruokavaliota noudattavien keskuudessa, kertoo Scandic-hotellien aluepäällikkö Jari Ervasti.

Vegaani Aamupala Kajaani Ravintola
Kasvis- ja vegaaniruoat ovat tuoneet vaihtelua myös sekasyöjille.Elisa Kinnunen / Yle

Scandic-ketjussa aamupalalla on 36 erityisruokavaliotuotetta sadan perustuotteen lisäksi. Vegaaneille on tarjolla esimerkiksi seitanleikkeitä, tofua ja mantelivoita.

Sokos-hotelleissa ollaan jo pidempään varauduttu siihen, että vegaanista ruokavaliota noudattavia vieraita yöpyy hotellissa.

– Perinteistä pekoniruokavaliota noudattaa 98 prosenttia asiakkaista, mutta vegaaneja on koko ajan enemmän, ja vaatimustaso nousee, SOK Majoitus- ja ravitsemuskaupan ketjuohjauksen tuotekehityspäällikkö Juha Attila taustoittaa.

Kasvisruokaa koko perheelle

Kajaanilaisissa hotelleissa vilkkain kesälomakausi on pyörähtänyt heinäkuun alussa käyntiin, ja aamupalalla on kuhinaa.

Kajaanissa lomailevat Laura Kaljunen ja Timo Torvinen ovat tulleet Sokos Hotel Valjuksen aamupalalle tyttärensä Tuovin kanssa. Perheen pöydästä löytyy runsaasti erilaisia kasvisvaihtoehtoja.

– Me olemme kasvissyöjiä, mutta syömme myös kalaa. Lihatuotteita ei meidän pöydässämme näy, Kaljunen kertoo.

Laura Kaljunen, Tuovi Torvinen ja Timo Torvinen reissasivat Kajaaniin Joensuusta.
Kaljusen ja Torvisen perheen ruokalistalla on vain kasvisruokaa.Elisa Kinnunen / Yle

Valjuksen aamupalalla kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja on levitetty eri puolille tarjoilua. Keittiöpäällikkö Anna Turusen kokemuksen mukaan vaihtoehdot eivät ole vielä suuremmin löytäneet tietään hotellin asiakkaiden lautaselle.

Aamupalalla meillä löytyy vegaanipyöryköitä, vegenakkeja, vegaanileikkeleitä ja vegaanimuffinsseja. Kasvis- ja vegaaniruokaa menee ajoittain paljonkin, mutta kysyntä ei ole päivittäistä, Anna Turunen kertoo.

Anna Turunen Sokos Hotel Valjus
Anna Turusen mukaan kasvis- ja vegaaniruoka eivät ole juuri aiheuttaneet lisätöitä keittiössä.Elisa Kinnunen /Yle

Kajaaninjoen toisella puolella Scandic Hotel Kajanuksessa ravintolapäällikkö Taava Kesti on puolestaan havainnut, että kasvis- ja vegaanituotteita kysytään paljon.

– Kokouskaupassa ja juhlatuotteissa on kasvis- ja erityisruokavalioille kasvavaa kysyntää, Kesti kertoo.

Kaljusen ja Torvisen perhe matkustaa Suomessa miehen soittokeikkojen vuoksi, joten hotellien aamupalat ovat tulleet tutuksi. Perheen äiti Kaljunen on tyytyväinen tarjonnan muutokseen.

– Se on mukava, että hotellista löytyy maidottomia tuotteita ja vaihtoehtoja. Olen huomannut, että vaihtoehdot ovat lisääntyneet hotelleissa ympäri Suomen, toteaa Kaljunen.

Torvisen perheessä isä on avoin uusille ruokakokeiluille. Siihen hotelliaamupala tarjoaa yhden vaihtoehdon lisää.

– En ole vegaani ja olen kaikkiruokainen, vaikka en syö lihaa. Kokeilen uusia vaihtoehtoja, jos niitä on tarjolla, avaa perheen isä Timo Torvinen ja lusikoi samalla perheen pienimmälle lisää raejuustoa.

8 000 kiloa falafelia

Scandic-hotelleissa ei ole tarkkaa lukemaa kasvis- tai vegaaniruuan suosiosta.

– Ostojen perusteella suosio kasvaa vuosi vuodelta. Olemme ostaneet falafelia 24 hotelliin vuositasolla noin 8 000 kiloa, ja määrä kasvaa koko ajan. Tämä luo meille paineita kehittää ja pitää yllä laadukasta kasvistarjontaa, ei ainoastaan aamiaisella vaan myös muussakin tarjonnassa, Scandicin aluepäällikkö Juha Ervasti kertoo.

Kun hotellitarjonta monipuolistuu, aamupala ei ole enää sekasyöjien yksinoikeus.

– Kasvissyöjät ja vegaanit ovat yleensä tyytyneet siihen mitä aamiaisella tarjotaan, pohtii SOK Majoitus- ja ravitsemuskaupan ketjuohjauksen tuotekehityspäällikkö Juha Attila.

Vegaani Aamupala Ravintola Kajaani
Hotelliaamupala on osa matkailijan elämystä.Elisa Kinnunen / Yle

Aamupalan suosikki molemmissa hotelleissa on selvä.

– Kyllä ne ovat pekoni, nakit ja vastapaistettu leipä sekä leikkeleet, Anna Turunen kertoo.

Pekonin ja nakkien suosio kestää ja ne kuuluvat hotellien perusvalikoimaan jatkossakin. Scandic Hotel Kajanuksen ravintolapäällikkö Taava Kesti epäilee pekonin ja makkaran suosion johtuvan siitä, että niitä valmistetaan vähemmän kotona. Scandic-hotellien aluepäällikkö Juha Ervasti on samaa mieltä.

– Pekoni kuuluu viikonloppuun ja nautiskeluun. Trendi tuntuu olevan, että asiakkaamme keventävät viikolla, ja viikonloppuna nautitaan ja syödään aamiainen rauhassa. Rapeaksi paistettu pekoni ja pehmeä munakokkeli kuuluvat hyvän hotellin hotelliaamiaiselle, Ervasti kuvailee.

Vegaani Aamupala Kajaani Ravintola
Pekoni, tuore leipä ja leikkeleet ovat hotelliaamupalojen hittejä.Elisa Kinnunen /Yle

SOK Majoitus- ja ravitsemuskaupan ketjuohjauksen tuotekehityspäällikön Juha Attilan mukaan hotelliaamupalan asiakkaat eivät jakaudu selkeästi seka- ja kasvissyöjiin, vaan valikoiman monipuolistuminen on rikastuttanut myös sekasyöjien aamupalalautasta.

– Nykyään ihmisten lautasilla näkee paljon muutakin kuin pekonia ja munakokkelia. Toki vielä on ihmisiä jotka hotelliin päästessään mässäävät mielellään rasvaisia leikkeleitä ja pekonia. Tämä on kuitenkin yleisempää lomamatkustuskaudella kuin liikematkustuksessa, kertoo SOK Majoitus- ja ravitsemuskaupan ketjuohjauksen tuotekehityspäällikkö Juha Attila.

Myös Scandic-hotellien aluepäällikkö Ervasti on huomannut sekasyöjien kiinnostuksen kasvisvaihtoehtoja kohtaan.

– Falafelia syövät kaikki, seitanleike ja vegaanijuusto vaativat ehkä hieman enemmän totuttelua.