1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisupseerille tuomio palvelusrikoksesta – esiintyi kriisinhallintatehtävissä päihtyneenä ja kävi käsiksi alaiseen

Keski-Afrikan tasavallassa kriisinhallintatehtävissä toiminut everstiluutnantti sai sakkotuomion teoistaan itsenäisyyspäivänä 2014.

Palvelusrikos (Armeija)
Lähikuva EUFOR RCA -operaation hihamerkistä sotilaan asepuvussa.
EUFOR RCA -rauhanturvaoperaation sotilas Keski-Afrikan tasavallassa.Zurab Kurtsikidze / EPA

Helsingin hovioikeus on antanut tuomionsa jutussa, jossa suomalaista everstiluutnanttia ja kapteeniluutnanttia syytettiin palvelusrikoksista heidän toimiessaan kriisinhallintatehtävissä Keski-Afrikan tasavallassa 2014–2015. Suomalaissotilaat toimivat Keski-Afrikan tasavallassa osana Euroopan unionin EUFOR RCA -rauhanturvaoperaatiota.

Everstiluutnantin katsottiin syyllistyneen palvelusrikokseen, kun hän oli itsenäisyyspäivänä 2014 esiintynyt ilmeisen päihtyneenä ja tuomion mukaan menettänyt operatiivisen toimintakuntonsa. Lisäksi hänen todettiin käyneen alaiseensa käsiksi.

Häntä syytettiin lisäksi siitä, että hän oli esimiehenä jättänyt puuttumatta alaistensa alkoholinkäyttöön toimialueella, mutta syyte hylättiin.

Mies tuomittiin palvelusrikoksesta kahteenkymmeneen päiväsakkoon, joista maksettavaa kertyi 1 260 euroa.

Kapteeniluutnanttia koskeneet syytteet hylättiin.

Häntä syytettiin siitä, että hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa käyttäytyä sotilaallisesti ja asiallisesti esittäessään alaisenaan toimineesta sotilastulkista etniseen alkuperään viittaavia kommentteja. Hän oli muun muassa todennut partiotehtävässä tulkille, että "arabipoppia ei partioautossa soiteta". Toisessa tilanteessa hän oli puhutellut alaistaan kahteen otteeseen "arabina".

Hovioikeus katsoi, että aiheetonta viittaamista voidaan lähtökohtaisesti pitää syrjivänä tai epäasiallisena käytöksenä. Hovioikeus kuitenkin koki, että toisessa kohdassa esimiehen puhe oli kohdistunut nimenomaan musiikkilajiin, ja toisessa kohdassa viitanneen kielitaitoon. Kapteeniluutnantti ei ollut käyttänyt etnisyyteen viittaavia ilmaisuja sen jälkeen, kun hänelle oli huomautettu asiasta.

Asiaa ei puitu käräjäoikeudessa, vaan Helsingin hovioikeus käsitteli sen ensimmäisenä oikeusasteena. Tuomiosta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Lue seuraavaksi