1. yle.fi
  2. Uutiset

Törnävän sairaala-alueen tulevaisuus alkaa hahmottua – valmista on tosin vasta 30-luvulla

Vanhan sairaalan alueen kunnostamisessa ja rakentamisessa lähtökohtana on se, että vanha miljöö säilyy ehyenä.

Rakentaminen & kiinteistöt
Törnävän vanhaa sairaala-aluetta Seinäjoella.
Vanhan sairaalan alueella on kaikkiaan 20 rakennusta. Rakennukset kunnostetaan uusiokäyttöön.

40 vuotta "kovaa rakentamista ja urakointia" tehnyt Keijo Karhu on aivan uudenlaisen haasteen edessä. Rakennus K. Karhu Oy:n toimitusjohtaja astelee vakain askelin Seinäjoen piirisairaalan eli Törnävän vanhan sairaalan alueelle.

Alue on rakennushistoriallisesti merkittävä ja Seinäjoen kaupungin arvokasta kulttuurimaisemaa.

– Kai tässä on kysymys siitä, että iän myötä on tullut halu näyttää, että tähänastisen rakentamisen lisäksi pystyy tekemään oman kaupungin hyväksi myös tämänkaltaisen merkittävän kulttuuriteon, sanoo Keijo Karhu.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myi viime vuoden puolella noin 20 hehtaarin suuruisen alueen Jossulla Oy:lle. Jossulla Oy on talonrakennusalalla toimiva yritys, jonka omistaa Rakennus K. Karhu Oy:n omistajaperhe.

Valmista 30-luvulla

Törnävän vanhan sairaalan alueen suunnitelmat ovat edenneet uudella omistajalla. Perusperiaate on se, että vaikka alueelle tulee uudisrakennuksia ja vaikka sen vanhat rakennukset kunnostetaan uusiokäyttöön, miljöö halutaan säilyttää yhtenäisenä.

– Kaikki kivirakennukset on suojeltu ulkoa päin. Niiden ulkoasu ei tule muuttumaan. Uudisrakentamista ei tehdä vanhojen rakennusten väliin, joten miljöö ja puistoalue säilyvät entisellään, selvittää Keijo Karhu.

Karhun mukaan edessä on vuosia kestävä urakka.

– Uskon, että eletään 30-lukua ennen kuin kaikki uudisrakennukset saadaan rakennettua ja vanhat rakennukset saneerattua.

20 vanhasta rakennuksesta osa - yhteensä 17 000 neliötä - on vielä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin käytössä. Sairaanhoitopiirillä on psykiatrian toimintoja Törnävällä vuoteen 2021 asti.

Uusi Törnävän alue alkaa rakentua pikkuhiljaa. Ensimmäiset remontit on päästy aloittamaan tyhjissä rakennuksissa. Nyt kunnostettaviin rakennuksiin on tulossa muun muassa yksityinen lastenkoti. Myös kaupungin lastensuojeluyksikkö on saamassa alueelta tilat.

Keijo Karhu Tutkii Törnävän vanhan sairaala-alueen rakennuspiirustuksia
Toimitusjohtaja Keijo Karhu tutkii Törnävän vanhan sairaala-alueen rakennuspiirustuksia.Pasi Takkunen/Yle

Uudisrakentamista

Keijo Karhu sanoo, että alueen suojelumääräykset (siirryt toiseen palveluun) ohjaavat kaikessa suunnittelua ja rakentamista. Omat haasteensakin suojelu tuo.

– Alueen historiaan on ollut pakko perehtyä ja tietynlaista historiallisen rakentamisen osaamista joudutaan kehittämään.

Vielä moni asia on auki. Se on kuitenkin selvää, että alueen suunnittelulle on lähtökohtana Törnävän sairaala-alueen kehittämisen arkkitehti- ja ideakilpailu. Voiton kilpailussa jakoi kaksi ehdotusta.

– Olemme kaupungin kanssa sopineet, että elokuussa pidetään lähtölaukaus uudelle rakentamiselle, joka sijoittuu vanhojen kivirakennusten ja kantasairaalan väliselle metsäalueelle. Kaupungin kanssa yhteisymmärryksessä halutaan päästä sellaiseen ratkaisuun, että se palvelee sekä sairaalatoimintaa että kaupunkia ja kaupunkilaisia.

Karhun mukaan alueelle rakennetaan aivan varmasti uusia asuntoja, mutta mitä muuta lisäksi - sitä ei vielä ole ratkaistu.

Museo, kappeli, puisto

Sairaala-alueella paljon säilyy entisellään. Sairaalan museon säilyttämiseksi löytyy ratkaisu tavalla tai toisella, lupaa Keijo Karhu. Myös alueella olevassa kappelissa jatkuu hengellinen toiminta.

– Kappelista on jo neuvoteltu kirkkoherran kanssa, ja siellä hartauksia järjestetään jatkossakin kaksi kertaa viikossa.

Puistoalueen tulevaisuudesta käydään tarkempia keskusteluja vielä tämän kesän aikana.

Puistoalue on rakennettu alun perin maisema-arkkitehti Katri Luostarisen suunnitelmien mukaan, mutta osa suunnitelmista on jäänyt toteutumatta.

– Kysymys kuuluu nyt, kunnostetaanko puisto vastaamaan alkuperäisiä vuoden -54 suunnitelmia vai ehostetaanko puisto sellaisena kuin se nyt on.

Katri Luostarinen (1915–1991) oli suomalaisen maisema-arkkitehtuurin uranuurtajia. Luostarisen alkuperäiset kuvat Törnävän alueen puistosta ovat tallella, mutta niiden merkintöjen selventämiseksi on jouduttu pyytämään apua Helsingin yliopistosta.

Puutaloalue

Törnävän alueen saneerauksen myötä myös Seinäjoen vanhan kauppalantalon kohtalo on vihdoin ratkeamassa. Matti Visannin 1920-luvulla suunnitteleman kauppalantalon hirret ovat lojuneet varastoituina ja numeroituina kaupungin varastossa. Niille on toivottu uutta paikkaa jo pitkään.

Mielestäni kauppalantalo kuuluu tänne arvokkaalle alueelle ja se olisi hieno jatko alueen kivirakentamiselle.

Keijo Karhu

– Sitä on 30 vuotta yritetty pystyttää ja on ollut monenlaisia tahoja... Jos nyt itse ilmoittautuisi viimeisenä, että saataisiinko se viimein vihdoin pystyyn, hymyilee Karhu.

Karhulla on paikka valmiina kauppalantalolle. Se tulisi pesulan alapuolelle Hanneksenrinteen puolelle, jossa on tyhjä nurmikko- ja metsäalue.

– Mielestäni kauppalantalo kuuluu tänne arvokkaalle alueelle ja se olisi hieno jatko alueen kivirakentamiselle.

Paikalle hän suunnittelee kokonaista puutaloaluetta, joka rakentuisi 3-4 Seinäjoella olevasta merkittävästä puutalosta. Kauppalantalo on niistä yksi, mutta muut ovat vielä "hakusessa", sanoo Keijo Karhu.

Lue seuraavaksi