Pertti Pasanen oli mykkä savolaispoika, josta tuli koko kansan koomikko – nyt Kuopiossa teatterin lavalla yritetään päästä kiinni Speden siviiliminään

Pertti Pasanen piti myös itse huolen, että siviiliminä pysyi koskemattomana.

Spede Pasanen
Jouko Partanen ja Lauri Qvick rooliasuissaan.
Sakari Partanen / Yle

– "Spede" oli koko kansan tuntema koomikko, keksijä, nero. Pertti taas oli siviilihenkilö Pertti Pasanen, kuvaa Pertti-näytelmän Rauhalahti Teatteriin Kuopiossa kirjoittanut kirjailija-näyttelijä Antti Heikkinen.

– Siviili-Pertin ystäväpiiri oli kovin suppea, ja hän piti myös tarkan huolen siitä, että privaattiminä säilyi koskemattomana, Heikkinen jatkaa.

Pertti-näytelmän ohjaaja Ismo Apell kertoo tavanneensa Pasasen useaan kertaan Helsingissä 1990-luvulla. Pasanen kuoli 71-vuotiaana sydänkohtaukseen vuonna 2001.

– Ainakin kolme kertaa hypin hänen kanssaan narua ja voitin pistooliammunnassa Speden peleissä. Hän suuttui ja heitteli sitä pistoolia, kun kamerat menivät kiinni.

– Speden olen tavannut, mutta en Perttiä, Apell sanoo.

Ismo Apell Rauhalahti Teatterin näyttämöllä.
Ohjaaja Ismo Apell sanoo tavanneensa usein Speden, mutta ei Perttiä.Sakari Partanen / Yle

Koomikon kyynel tulee kyllä

Hänen mukaansa koomikot ovat syvimmältä olemukseltaan vakavikkoja, totisia ja herkkiä ihmisiä.

– Ihmisillä on kuva, että aina mennään vauhdilla joka paikkaan, mutta kun ovet menevät kiinni, ja ollaan sukujuhlissa, sieltä tulee se koomikon kyynel. Tämä kulkee näytelmässä mukana vahvasti, Pertti-näytelmän ohjaaja Ismo Apell sanoo.

– Olen tavannut monen monta sketsintekijää ja huumorin tekijää ja kaikilla on - piru vieköön - se sama oire, että niistä tulee myöhemmin erakkoja, äkäisiä ukkoja, kun vaihdevuodet alkavat.

Parhaiten Pertin tuntee hänen isosiskonsa Virpi Torri, joka on kertonut veljestään paljon Ismo Apelille.

– Apell on spedemäinen ideakoheltaja, jossa on samaa henkeä. Siinä on elämän kaikki kirjot mukana. He ovat hyvä pari, Torri sanoo.

Torrin luona keskustelemassa oli mukana usein myös Pertti-näytelmän kirjoittaja Antti Heikkinen.

– Hän on aito puhdasoppinen savolaissielu. Olin aivan myyty näiden herrojen kanssa.

Antti Heikkinen.
Käsikirjoittaja Antti Heikkinen kertoo Pertti- näytelmän olleen haastavin hänen tähänastisista töistään.Sakari Partanen / Yle

"Julkisuuspuoli oli aivan kamalaa, missään ei saanut olla rauhassa"

Virpi Torri kertoo, että Spede oli yksityishenkilönä varsin syrjäänvetäytyvä ja vaatimaton.

– Mutta julkisuuspuoli oli aivan kamalaa. Missään ei voinut liikkua rauhassa, Minäkin koin tämän monta kertaa, kun olimme Pertin kanssa yhdessä jossain.

Pertin lähipiiriin Torri sanoo kuuluneen perheen ja työtoverit.

– Töissä oli kavereita, mutta yksityiselämässä heidän kanssaan Pertti ei juuri ollut tekemisissä. Ehkä lähin sukulaissielu oli Ere Kokkonen.

Virpi Torri on koonnut yhdessä Speden keksijäystävän Raimo Kaukisen kanssa Kuopion Rauhalahteen myös näyttelyn Speden lukuisista keksinnöistä ja nuoruusvuosina tekemistä piirroksista ja maalauksista.

Spede oli nuorena myös innokas urheilija ja Spede-lempinimikin juontuu jääkiekkoharrastuksen myötä saadusta speedy-nimestä. Se kuvasi nuorukaisen nopeutta.

"Kun puhe alkoi, loppua ei meinannut tulla lainkaan"

Kahtena ensimmäisenä elinvuotenaan Spede oli täysin mykkä, kertoo Tuomas Marjamäki Spede, nimittäin -kirjassa (Docendo, 2017 ).

Speden vanhemmat veivätkin huolissaan lapsensa arkkiatri Arvo Ylpön luo lastenlinnan sairaalaan Helsinkiin.

– Poika puhuu sitten, kun hänellä on asiaa, ylilääkäri, professori Arvo Ylppö virkkoi Perttiä tutkiessaan ja lähetti Pasaset takaisin Kuopioon, Marjamäki kertoo kirjassaan.

Eikä puhetta kauan tarvinnut odottaa.

– Kun se alkoi, loppua ei meinannut tulla lainkaan, Speden sisko Virpi Torri vahvistaa kirjan kertomaa.

"Vetäytyvä henkilö suuren julkisuuskuvan takana"

Kuopion Pertti-näytelmässä nuorta Pasasta esittää 18-vuotias Lauri Qvick, joka hakeutui teatteriharrastuksen pariin Pielavedellä jo lähes kymmenen vuotta sitten pienenä pojannassikkana.

– Tämä on hirvittävän mielenkiintoinen rooli. Siinä on sekä Spede että Pertti. Vaikeinta on se Pertin näytteleminen. Hän oli vetäytyvä henkilö suuren julkisuuskuvan takana.

Lauri Qvick, Tatu Siivonen ja Tiina Hakkarainen näyttelevät kohtausta Pertti-näytelmästä.
Nuorta Pertti Pasasta näyttelee Lauri Qvick. Tatu Siivonen näyttelee kansanmiestä ja Pertin Pirre-vaimon roolissa on Tiina Hakkarainen.Sakari Partanen / Yle

Lauri Qvick kertoo kasvaneensa Spede-elokuvien vahvassa vaikutuspiirissä.

– Isä näytti kaikki Spede-elokuvat. Ne olivat meillä VHS-kasetteina. Kasvoin Spede-huumorin parissa. Sehän on huumoria, joka sopii ihan kaikille vauvasta vaariin.

Vanhempaa Spedeä esittää niin ikään pielavetinen harrastajanäyttelijä Jouko Partanen.

– Roolina se on iso. Kyse on viihteen legendasta, olemme viihteen ytimessä. Minäkään en aikaisemmin tiennyt, millainen Pertti oli Speden takana. Sitä pohtii, onko yksityisyyttä ollenkaan.