1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouvolan olisi pitänyt tarkistaa riippusillan kunto jo yli kymmenen vuoden ajan – kaupunki sai tietää sopimuksesta vasta nyt

Yhdeksän retkeilijää oli vaarassa, kun Repoveden kansallispuiston riippusillan kiinnitysankkuri petti.

riippusillat
Repoveden kansallispuiston riippusilta kuvattuna ilmasta Kouvolassa 4. heinäkuuta 2018.
Repoveden kansallispuiston riippusilta kuvattuna ilmasta Kouvolassa 4. heinäkuuta 2018. Riippusillan kannatinankkuri petti yhdeksän retkeilijän ollessa ylittämässä Lapinsalmea sunnuntaina 1. heinäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viikonloppuna pettäneen Lapinsalmen riippusillan kuntotarkastukset Repoveden kansallispuistossa olisivat kuuluneet osaltaan myös Kouvolan kaupungin rakennusvalvonnan kontolle.

Metsähallitus sopi tarkastuksista Kouvolaan yhdistyneen Valkealan kunnan kanssa vuonna 2005.

– Me ajattelemme, että tämä sopimus on yhä voimassa, Järvi-Suomen luontopalveluiden aluejohtaja Jouni Aarnio Metsähallituksesta sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, ettei asiassa ole syyttelyn makua puolin tai toisin.

– Sen kummempaa riitaa tässä asiassa ei ole. Pidimme eilen kaupungin kanssa palaverin Kouvolassa. Tiedotamme aikanaan, miten Repovedestä huolehtiminen jatkossa hoidetaan, Aarnio sanoo.

Lapinsalmen ylittävän riippusillan kannatinvaijerin kiinnike petti sunnuntaina. Yli kymmenen metrin korkeudessa kulkevalla sillalla oli onnettomuushetkellä yhdeksän ihmistä. Kukaan ei päässyt tippumaan sillalta. Silta on nyt poissa käytöstä.

Lapinsalmen riippusilta Repoveden kansallispuistossa, sillan kannatinankkuri pettänyt
Riippusillalta on pudotusta Lapinsalmeen kymmenisen metriä.Vesa Grekula / Yle

Sopimus hukassa

Kouvolalle tieto Metsähallituksen kanssa solmitusta sopimuksesta tuli rakennusvalvontajohtaja Tapani Ryynäsen mukaan yllätyksenä, eikä kaupunki ole tarkastuksia viime vuosina tehnyt. Kunnallinen rakennusvalvonta on Metsähallituksen mukaan ollut edellisen kerran tekemässä tarkastusta vuonna 2007.

Kuusi kuntaa muodostivat kuntaliitoksen myötä nykyisen Kouvolan vuoden 2009 alusta.

– Tarkastuksia ei ole jäänyt tekemättä. Metsähallitus on joka vuosi silmämääräisesti tarkastanut sillan. Kysymys on vain siitä, onko rakennusvalvonta ollut mukana vai ei, aluejohtaja Jouni Aarnio sanoo.

Aarnion mukaan tarkastuksista huolimatta kiinnikkeen huonoa kuntoa ei olisi voitu havaita. Kiinnitin on ollut 6-8 senttiä betoniankkurin sisällä. Ankkurin raudan väsymistä ei ole voinut päältä nähdä.

riippusillan katkennus kiinnityslenkki Repoveden kansallispuistossa
Riippusillan katkennut kiinnityslenkki eli kiinnitysankkuri.Sakari Saksa / Yle

Metsähallitus selvittää perin pohjin, miten ja miksi onnettomuus pääsi tapahtumaan. Kannatinkiinnikkeen pettämisen syistä tilataan riippumaton asiantuntija-arviointi. Selvityksen tekijää ei ole vielä valittu. Lisäksi selvittelyssä on se, korvataanko Lapinsalmen silta kokonaan uudella sillalla.

Venekuljetuksia Lapinsalmen yli

Lapinsalmen silta on poissa käytöstä ainakin tämän vuoden loppuun saakka.

Riippusillan tilalle järjestetään mahdollisimman pian venekuljetuksia, joilla pääsee Lapinsalmen yli.

Selvitys palveluntarjoajasta on jo käynnissä. Metsähallitus ja Kouvolan kaupunki sekä Mäntyharjun kunta haluavat venekuljetukset mahdollisimman pian, sillä vilkkain lomakausi on jo käynnissä.

– Repoveden kansallispuiston kävijämäärät kasvavat koko ajan, ja kansallispuistolla on huomattavaa merkitystä alueen luontomatkailulle ja sitä kautta paikallistaloudelle. Haluamme tässäkin tilanteessa edistää retkeilyn sujuvuutta Repoveden tärkeimmillä reiteillä, aluejohtaja Jouni Aarnio sanoo.

Korjaus 4.7.2018 klo 13:23: Mäntyharju on kunta, ei kaupunki.

Lue seuraavaksi