Aika näyttää, kelpaavatko luontopolku ja Astuvansalmen kalliomaalaukset UNESCOlle – arvioijat kiertävät Saimaalla

Pääsy Global Geopark –jäseneksi avaisi portit kansainvälisille luontoturisteille.

UNESCO
Luontopolku-kyltti Urpolan luontopolulla Mikkelissä.
Luontopolku-kyltti Urpolan luontopolulla Mikkelissä.Teemu Saintula / Yle

Saimaa Geoparkin hakemus UNESCOn Global Geoparkiksi on nytkähtänyt askeleen eteenpäin. Tällä viikolla kaksi UNESCOn virallista arvioijaa kiertää Geopark-kohteita yhdeksän Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon kunnan alueella.

Alueita ovat esimerkiksi Astuvansalmen kalliomaalaukset Mikkelin Ristiinassa, Mikkelin Urpolan luontokeskus ja Puumalan Sahanlahti.

Vietnamilainen Tan Van Tran ja kreikkalainen Charalampos Fasoulas ovat UNESCOn arviointilautakunnan jäseniä. Molemmat heistä ovat geologeja.

– Arviointi tehdään UNESCON virallisten arviointikaavakkeiden mukaan. Me arvioijina annamme alueista mielipiteen emmekä tee lopullista päätöstä, kertoo Fasoulas.

Arvioijien tarkastelussa on myös Global Geopark jäsenyyttä hakevan alueen johtamistapa.

– Johtamisen on oltava jämäkkää ja johtajan on otettava alueesta sekä sen aktiviteeteista vastuu, Fasoulas täsmentää.

Arvioijat toimittavat keräämänsä aineiston UNESCOn alaiseen Geoparkeista päättävään toimikuntaan. Virallinen päätös kansainvälisestä Global Geopark –jäsenyydestä annetaan vuonna 2019 UNESCOn yleiskokouksessa.

Saimaa Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautanen kertoo, että Global Geopark –jäsenyys toisi alueelle kansainvälistä näkyvyyttä.

– Monet turistit käyvät katsomassa Global Geoparkeja samoin kuin UNESCOn maailmanperintökohteita. Tulevaisuudessa matkailijoiden odotetaan tuovan alueelle myös rahaa.

Kansainvälinen jäsenyys ei tule ilmaiseksi

Saimaa Geoparkin aktiivit ovat tehneet töitä jäsenyyden eteen jo kahdeksan vuoden ajan. Geopark-alueilla on tehty geologisia tutkimuksia ja yhteistyötä jäsenkuntien sekä muiden toimijoiden välillä on vahvistettu.

Myös kansainvälistä apua alueiden kehittämiseen on saatu.

– Keväällä 2017 meillä kävi Kreikassa sijaitsevasta Lesvoksen Global Geoparkista vierailija kiertämässä alueita ja antamassa vinkkejä siitä, mitä Saimaa Geoparkin alueilla pitäisi olla, Rautanen kertoo.

Työpanoksia on laitettu alueiden kehittämiseen muun muassa aloittamalla opetus- ja yritysyhteistyötä sekä hankkimalla Geopark-alueille uusia opastetauluja. Kehitystyöt on rahoitettu Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksien yhteisrahoituksella sekä Saimaa Geoparkin hankerahoituksella.

Tänä vuonna kehitystöiden hinta on ollut noin 70 000 euroa. Lisäksi Saimaa Geopark –yhdistys maksaa 1000 euron vuosittaisen maksun.

Toteutuessaan Saimaa Geopark olisi Suomen toinen Global Geopark. Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueilla sijaitseva Rokua Geopark sai kansainvälisen jäsenyyden vuonna 2015. Maailmanlaajuisesti Geoparkeja on 142.

Juttua muokattu 5.7.2018 klo 10:15: Astuvansalmen kalliomaalaukset sijaitsevat Mikkelin Ristiinassa eivätkä Anttolassa, kuten jutussa ensin virheellisesti kerrottiin.