Hyppää sisältöön

"Tämä on ihan mafiameininkiä" – #metoon piti muuttaa elokuva-alaa, mutta salailu vaivaa sitä edelleen, sanovat alan ammattilaiset

Taustalla on edelleen sama ajatus, että ei tästä kannata puhua, sanoo Suomen näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

#Metoo-kampanja on vaikuttanut suomalaiseen keskustelukulttuuriin ja kanssakäymiseen. Yle kysyi keskiviikkona, ovatko #metoo-kampanjan vaikutukset ihmisten väliseen kanssakäymiseen olleet myönteisiä vai kielteisiä.

Voit lukea uutisen ja keskustella aiheesta täällä.

Suomalaisella elokuva-alalla tuskin mikään on ehtinyt muuttua, vaikka näyttelijöiden vaikeat työolot ovat nousseet säännöllisesti esiin ja aiheuttaneet laajaa keskustelua.

Ongelmallinen vallankäyttö alalla nousi pinnalle viimeistään, kun Yle uutisoi maaliskuussa Aku Louhimiehen kyseenalaisista ohjausmetodeista elokuvatuotannoissa.

Suurelle osalle näyttelijöistä asian tuleminen julki oli helpotus. Uutinen pakotti pohtimaan käytännön ratkaisuja näyttelijöiden aseman parantamiseksi elokuvatuotannoissa.

Suurin ponnistus lienee kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) päätös asettaa selvityshenkilö tutkimaan elokuva- ja kulttuurialalla tapahtuvaa häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua. Työ- ja sosiaalioikeuden dosentin, varatuomari Jaana Paanetojan selvitys valmistuu alkusyksystä.

Muita kehityshankkeita ovat esimerkiksi sekä elokuvaohjaajien että -näyttelijöiden sopimuksiin kirjattavat vastuupykälät häirinnästä ja viittaukset jopa rikoslakiin.

Paljon muuta ei sitten olekaan tapahtunut, huokaa Suomen näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko.

– Toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään konkreettista. Täytyy toivoa, että selvityshenkilö saisi sitten eteenpäin jotain muutoksia, Kuusikko toteaa.

Teatterialalla pyritään ottamaan opiksi

Teatterialalla on alettu puhaltaa yhteen hiileen ja päästy askelen verran pidemmälle. On tasa-arvosuunnitelmia ja työnantajan kanssa yhteistyössä tehtävä häirintään puuttuva Floor is Yours -hanke.

– Elokuva-alalla ei ole vastaavaa. Ei ole myöskään työehtosopimusta, ei parempia työsopimuksia, Kuusikko manaa.

Tuottajaporrastakin edustava ohjaaja Taru Mäkelä on Kuusikon kanssa samaa mieltä siitä, että peli on edelleen raakaa.

– Tämä on jo ihan mafiameininkiä näiden salassapitokiristysten kanssa. Tuottajat painostavat työntekijöitä allekirjoittamaan vaitiolosopimuksia, jotta näyttelijät ja muut eivät uhkasakon pelossa kerro epäasiallisesta toiminnasta tuotannoissa.

Mäkelä perustaa väitteensä alalla käytyihin keskusteluihin mutta myöntää, ettei hän ole nähnyt tällaisia sopimuksia. Mäkelä muistuttaa, että julkisuuteen päätyy vain jäävuoren huippu.

– Kysymys koskee muitakin kuin näyttelijöitä, mutta huomio kiinnittyy julkisuudesta tuttuihin henkilöihin. Kahvinkeittäjien ja assistenttien kohtelusta ei media paljoa soittele.

Selvityshenkilöltä toivottavasti konkreettisia ehdotuksia

Kuusikko puhui Louhimiehen uutisoinnin yhteydessä pelon ilmapiiristä, jossa näyttelijät elävät. Työtehtävien menetyksen pelossa ei uskalleta puhua.

– Ei se ole miksikään ehtinyt muuttua. Ehkä vähän rohkeammin uskalletaan ottaa kantaa, mutta taustalla on edelleen sama ajatus, että ei tästä kannata puhua.

Yksi elokuva-alan esiin nousseista ongelmista oli se, että näyttelijät olivat ainoa ammattiryhmä, jolla ei ollut elokuvatuotannoissa työehtosopimusta.

– Ei ole vieläkään. Meillä on tällä hetkellä niin radikaaleja ja kaikkia tekijöitä koskevia ongelmia tekijänoikeusrintamalla, että siellä ei etene mikään. Ehkä selvityshenkilöltä tulee sysäys oikeisiin muutoksiin.

Paljon on laskettu selvityshenkilö Paanetojan varaan. Kuusikko myöntää, että odotukset ovat kovat.

– Luotan siihen, että sieltä tulee konkreettisia ehdotuksia. Toisaalta pelkästään se, että hän tekee havainnot ja sanoo ne ääneen – uskon, että silläkin on positiivisia vaikutuksia sen suhteen, että ymmärretään, mitä pitää ruveta tekemään.

"Mikään ei muutu ilman konfliktia"

Onko #metoo-kampanjasta ollut hyötyä suomalaisella elokuva-alalla? Mitä jäi käteen?

– Merkkejä paremmasta on ilmassa valitettavan vähän, mutta pieniä ituja kuitenkin. Muutos tapahtuu hitaasti, näyttelijäliiton Kuusikko sanoo.

Matka on vasta alkanut, toteaa ohjaaja Taru Mäkelä.

– Useinhan mikään ei muutu ilman konfliktia. Kysymys on vallasta ja etuuksista. Kukaan ei luovu niistä vapaaehtoisesti.