1. yle.fi
  2. Uutiset

Harvinainen kaksihaarainen sateenkaari hämmästytti Saimaalla – edes meteorologi ei ollut ennen nähnyt mitään vastaavaa

Sateenkaaressa näytti olevan kaksi haaraa, jotka risteävät veden pinnassa.

sää
Kaksi sateenkaarta risteää
Erikoinen sateenkaari Taipalsaaren Sarviniemestä kuvattuna 3.7.2018 klo 20.30.Riitta Väisänen / Yle

TaipalsaariTiistai-iltana päästiin Saimaan eteläosissa todistamaan hyvin harvinaista sateenkaari-ilmiötä. Taipalsaaren Sarviniemen päästä näkyi veden yllä sateenkaari, jossa oli kaksi haaraa.

Sateenkaarista alimmainen oli täydellinen kokonainen sateenkaari. Sen vasemmanpuoleisesta reunasta nousi toinen sateenkaari melko kohtisuoraan ylöspäin. Tämä toinen sateenkaari oli vajaa ja himmeni taivasta kohden.

– En ole ikinä ennen tuollaista nähnyt, päivittelee Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki.

Niinimäki on melko varma siitä, että kyseessä on niin sanottu heijastussateenkaari. Se muodostuu niin, että veden pinnasta heijastuu auringonvaloa, joka toimii toisena valonlähteenä. Auringon suorat säteet vesipisaroihin tekevät varsinaisen sateenkaaren ja veden pinnasta heijastuva valo toisen sateenkaaren.

– Eli siinä on kaksi valonlähdettä. Se auringosta suoraan tuleva valo ja veden pinnasta heijastuva valo, kertoo Niinimäki.

Eri suunnista tulevat valonlähteet muodostavat näin sopivissa olosuhteissa kaksi eri kulmassa olevaa sateenkaarta.

Tähtitieteellinen seura Ursa kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että tällaiset heijastussateenkaaret ovat hyvin harvinaisia.

Kaksi sateenkaarta
Heijastusateenkaret ovat hyvin harvinaisiaRiitta Väisänen/Yle

Tavallinen sateenkaari syntyy, kun katsojan takana olevan Auringon säteen osuvat vesipisaroihin. Pisarassa valonsäteet taittuvat ja hajoavat eri väreiksi. Värit ovat sisäkehältä ulkokehälle violetti, sininen, vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Meteorologi Niina Niinimäki kertoo, että toisinaan näkee myös niin sanottuja sivusateenkaaria, joissa värit ovat päinvastaisessa järjestyksessä kuin normaalissa sateenkaaressa. Sivusateenkaari syntyy, kun valo heijastuu pisaran sisällä kaksi kertaa. Tällainen sateenkaari on yleensä selvästi pääsateenkaarta himmeämpi.

Sateenkaaren pää Suur-Saimaalla Taipalsaarella 3.7.2018
Myös sateenkaaren oikeanpuoleisessa päässä näkyi taivaalla heijastussateenkaari.Riitta Väisänen/Yle
Lue seuraavaksi