Hyppää sisältöön

Danske Bankin rahanpesukohu Virossa paisuu, summa yli tuplasti odotettua enemmän: laittomia rahansiirtoja 7 miljardilla

Danske Bank tiedottaa sisäisen tutkinnan tuloksista syyskuussa.

Danske Bank ilmoitti viime vuonna lopettavansa toimintansa Baltian maissa ja Venäjällä. Danske Bankin konttori Tallinnassa vuonna 2017. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Danske Bankin Viron-konttoria on hyödynnetty rahanpesuun odotettua suuremmilla summilla, kertoo tanskalainen Berlingske (siirryt toiseen palveluun).

Uusien tietojen mukaan summa on noin seitsemän miljardia euroa, mikä on yli kaksinkertaisesti enemmän kuin aiemmin uutisoitiin. Laittomia rahansiirtoja tehtiin vuosina 2007–2015.

Uutisen julkaisun jälkeen Danske Bankin osake on laskenut selvästi Kööpenhaminan pörssissä aamusta alkaen.

– Vielä ei ole selvää, millaisia seurauksia tästä on, sillä summa on paljon suurempi kuin kukaan olisi voinut kuvitella, sanoo tanskalaisen Sydbankin pörssimeklari Christian Thatje Bloombergin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tarkkaa tietoa rahansiirtäjien henkilöllisyydestä ei ole, mutta jo aiemmin uutisoitiin, että rahaa on tullut Venäjältä, Moldovasta ja Azerbaidžanista. Epäilyn alla ovat ainakin olleet Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiri ja maan turvallisuuspalvelu FSB. Myös Azerbaidžanin hallinnon epäillään siirtäneen lähes 2,5 miljardia euroa Eurooppaan. Rahalla hiljennettiin poliitikkoja ja toimittajia, jotka kritisoivat maan presidenttiä Ilham Alijeviä.

Laittomuudet paljasti alun perin tilintarkastaja Sergei Magnitsky, joka kuoli tutkintavankeudessa epäselvissä olosuhteissa.

Danske Bank on myöntänyt rahanpesun ja muut laittomuudet. Pankki aikoo julkaista sisäisen tutkinnan tulokset syyskuussa.

Lue myös:

.
.