Analyysi: Perussuomalaiset ovat taas SDP:n kimpussa

Perussuomalaiset näyttävät taas nakertavan SDP:n kannatusta työväestön – tai ainakin miesten – joukossa. Toisaalta SDP on paikannut kannatustaan eläkeläisillä.

politiikka
Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.Markku Ulander / Lehtikuva

Ylen tuorein kesäkuun puoluekannatusmittaus ei päällisin puolin tarjoa suuria uutisia. Kolmen suurimman puolueen järjestys on ennallaan ja kannatuksen muutoksetkin sen verran pieniä, että ne mahtuvat virhemarginaaliin.

Muutama poiminta kyselyn tausta-aineistosta on kuitenkin paikallaan. Kas kun siitäkin huolimatta, että SDP:n kannatus on jopa toukokuusta hieman noussut, näyttää puolueelta taas valuvan kannatusta perussuomalaisten suuntaan.

Tämä koskee eritoten miespuolista työväestöä, jonka suosiosta SDP ja perussuomalaiset ovat aiemminkin kamppailleet varsinkin talousvaikeuksista ja talouden rakennemuutoksesta kärsineillä alueille kuten Kymenlaaksossa.

SDP on kuitenkin samaan aikaan onnistunut hankkimaan korvaavaa kannatusta etenkin eläkeläisiltä. Ei liene kovinkaan tuulesta temmattu ajatus, että puheenjohtaja Antti Rinteen eläkelupaukset ovat osuneet otolliseen maaperään ainakin joiltain osin.

Rassaako uudistusten lykkääntyminen keskustaa?

Keskustan kannatus näkyy asettuneen seitsemäntoista prosentin tietämiin. Tällä kertaa laskua tuli sinänsä tavanomaiseen vaihteluväliin mahtuva tasan yksi prosenttiyksikkö, mutta tausta-aineistosta käy ilmi, että lasku tuli nimenomaan kyselyn kahden viimeisen viikon aikana.

Ja sekin selviää, että takapakkia tuli keskustan vahvoilla kannatusalueilla eli entisten Oulun ja Itä-Suomen läänien alueella.

Miten tätä pitäisi tulkita? On varsin kohtuullista olettaa, että sote- ja maakuntauudistuksen siirtyminen vuodella ei ole ilahduttanut ainakaan kaikkia keskustan kannattajia. Ja sekin johtopäätös voitaneen vetää, että maakuntauudistukselle on mahdollisesti ladattu jonkinmoisia odotuksia ainakin Kainuussa, jossa maakuntahallintoa on jo aiemmin kokeiltu.

Jo aiemmin on ollut nähtävissä, että hallitusvastuu painaa keskustaa huomattavasti enemmän kuin kokoomusta. Yksi syy voi tietysti olla sekin, että kokoomuksen kannattajia ei maakuntauudistus juuri kiinnosta.

Itse asiassa keskustan piirissä on kuiskuteltu, että mahtaako juuri tämä osa uudistusta kiinnostaa kokoomustakaan.

Sininen tulevaisuus synkkenee yhä

Sininen tulevaisuus ei ole kannatuskyselyissä vakuuttanut kertaakaan perussuomalaisten vuodentakaisen puoluehajaannuksen jälkeen. Nyt tiukasti puoleentoista prosenttiin jämähtänyt tolppa alkaa jo muistuttaa enemmänkin lättyä.

Tilanne ottelussa perussuomalaiset-siniset on nyt käytännössä 10-1, joten melkoinen urakka on Sampo Terhon joukoilla edessään, jos siniset aikovat tulevissa eduskuntavaaleissa juhlia.

Ehdokasasettelu ratkaisee paljon, muun muassa tietysti se, asettuuko vanha samurai Timo Soini vielä kerran ehdolle Uudeltamaalta.

Ryhmässä "muut" näkyy pieniä elonmerkkejä ja tuki on vaivihkaa kivunnut jo 2,6 prosenttiin. Harry Harkimo ja Paavo Väyrynen näkevät luvussa varmaan kumpikin tahollaan toivonpilkahduksen.

Pakko on kuitenkin paljastaa, että tuossa lukemassa eniten värinää aiheuttaa eduskunnan ulkopuolinen piraattipuolue.