HS: Suomi saattaa palauttaa sisärajatarkastukset Putinin ja Trumpin vierailun yhteydessä

Rajavalvontaa on jo tehostettu huipputapaamisen alla.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Vaalimaan rajanylityspaikka
Vaalimaan raja-asema.Mauri Ratilainen / AOP

Suomi saattaa palauttaa joksikin aikaa sisärajatarkastukset Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailun vuoksi.

Helsingin Sanomat kertoo, että Rajavartiolaitos valmistautuu palauttamaan tarkastukset vierailun yhteydessä, mahdollisesti joiksikin päiviksi. Jo nyt rajavalvontaa on tulevan vierailun vuoksi tehostettu.

Tarkoituksena olisi estää Suomeen pääsy henkilöiltä, jotka voivat uhata turvallisuutta tai yleistä järjestystä presidenttien vierailulla. Tarkastuksia olisi esimerkiksi tietyillä rajanylityspaikoilla, lennoilla ja laivayhteyksillä.

Päätöstä ei ole vielä tehty. Valtioneuvoston tehtävä on päättää, otetaanko myös Schengen-alueelta saapuvien matkustajien tarkastukset käyttöön.

– Rajavartiolaitos varautuu parhaillaan siihen, että voimme toteuttaa ne, jos valtioneuvosto niin päättää, kertoi esikunnan apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa Rajavartiolaitoksesta lehdelle.

Trump ja Putin tapaavat Suomessa maanantaina 16. heinäkuuta.

Suomi lopetti Schengen-alueelta saapuvien matkailijoiden rajatarkastukset vuonna 2001. Sisärajatarkastukset ovat sittemmin olleet käytössä kuitenkin muun muassa yleisurheilun MM-kisojen yhteydessä 2005.