Puolan pääministeri torjui eurooppalaisen arvosteluryöpyn: "Puolalla on oikeus uudistaa oikeuslaitostaan"

Tuhannet puolalaiset marssivat Varsovassa samalla kun pääministeri puolusti tuomarien potkuja Euroopan parlamentissa.

Puola
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki puhui Euroopan parlamentissa Strasbourgissa keskiviikkona.
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki puhui Euroopan parlamentissa Strasbourgissa keskiviikkona.Marc Dossmann / EPA

BrysselSamaan aikaan kun tuhannet puolalaiset osoittivat mieltään Varsovassa korkeimman oikeuden tuomarien puolesta, Puolan pääministeri puolusti Euroopan parlamentissa hallituksen toimia, jotka pakottavat ison osan tuomareista eläkkeelle.

Pääministeri Mateusz Morawieckin viesti oli, että oikeusasiat kuuluvat EU:ssa jäsenmaiden kansalliseen toimivaltaan.

– Jokaisella maalla on oikeus järjestää oikeusjärjestelmänsä omien perinteidensä mukaisesti, Morawiecki sanoi.

Laki ja oikeus -puolueen johtama Puolan hallitus on pannut toimeen useita oikeuslaitoksen uudistuksia, jotka EU:n mukaan vaarantavat oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja vallan kolmijakoperiaatteen.

Tänään keskiviikkona astui voimaan uudistus, joka laski korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeikää 70:stä 65:een vuoteen. Ratkaisu voi pakottaa eläkkeelle joka kolmannen korkeimman oikeuden tuomareista.

Oikeuden presidentti uhmaa eläkekäskyä

Ulos savustettujen joukossa on myös korkeimman oikeuden presidentti Malgorzata Gersdorf, joka meni aamulla töihin uudesta laista huolimatta, mieltään osoittavan väkijoukon hurratessa.

Strasbourgissa päämininisteri Morawiecki perusteli uudistuksen tarvetta sillä, että monet tuomareista olivat viroissaan jo kommunistihallinnon aikana, ja he olivat mukana tuomitsemassa Puolan solidaarisuusliikkeen aktiiveja demokratian puolustamisesta.

– Meillä on yhä tuomareita, jotka olivat kommunistipuolueen jäseniä, Morawiecki sanoi puheensa jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Yleisöltä ei juuri herunut ymmärrystä Morawieckin esittämille perusteluille, vaikka osa mepeistä olikin samaa mieltä jäsenmaiden toimivalta-asiasta.

"Tämä on arvoyhteisö"

– Miksi Puolan yleisradio on nykyään propagandakanava? Miksi tuomareita irtisanotaan poliittisten mielipiteidensä takia, kysyi parlamentin suurimman ryhmän EPP:n ryhmänjohtaja Manfred Weber.

– Tämä on arvoyhteisö. Tuomareiden laittaminen poliittisen kontrollin alaisuuteen ei sovi yhteen näiden arvojen kanssa, sanoi liberaaliryhmä Alden johtaja Guy Verhofstadt.

Euroopan komissio on aloittanut sanktiomenettelyn Puolaa vastaan oikeusvaltioperiaatteen vaarantamisen takia. Jäsenmaat eivät ole kuitenkaan vielä äänestäneet siitä, millaisiin toimiin menettely johtaa.

Maanantaina komissio haastoi lisäksi Puolan EU-tuomioistuimeen oikeuslaitoksen uudistusten takia.

– Olemme aina valmiit keskustelemaan [Puolan kanssa], mutta tähän asti se ei ole riittänyt, sanoi komissiota parlamentin istunnossa edustanut varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.