Helsinki-Vantaalle valmisteilla tiukemmat rajatarkastukset – suurvaltajohtajien tapaamista varten myös eurooppalaiset useiksi päiviksi tarkempaan syyniin

Rajavalvontaa on jo tehostettu keskeisillä raja-asemilla huipputapaamisen alla.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Matkustajia rajavalvonta-automaateilla Helsinkin-Vantaan lentoasemalla
Matkustajia rajavalvonta-automaateilla Helsinkin-Vantaan lentoasemallaRiku Tonttila / Yle

Rajavartiolaitos valmistelee rajavalvonnan tiukentamista Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailun vuoksi.

Valvonta keskitetään laitoksen mukaan keskeisille rajavalvonta-asemille ja yhteyksille. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja satamissa otetaan kokouksen alla ja se aikana käyttöön kohdennettu valvonta, jossa tarkistetaan etukäteen epäillyt maahan tulijat.

Rajavartiolaitoksen esikunnan apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaan mukaan kyse on matkustajien profiloinnin mukaisista tarkastuksista. Tarkastuksissa käytetään raja- ja poliisiviranomaisten tiedustelutietoja, eikä se koske kuin osaa tulijoista.

Rajavartiolaitos on jo aloittanut rajojen tarkemman valvonnan kokouksen alla ja valmistautuu tiukentamaan valvontaa koskemaan myös EU:n niin sanottuja Schengen-kansalaisia.

– Arvioimme nyt, onko nyt syytä palauttaa erityisestä syystä valvonta sisärajoille, apulaisosastopäälikkö Kimmo Elomaa tarkentaa.

Rajavartiolaitos: Ei erityistä uhkaa olemassa

Sisärajojen tarkastusten palauttamiseen ei Elomaan mukaan ole näkyvissä mitään erityistä uhkaa. Sen sijaan matkustajille mahdollisesti viivästyksiä aiheuttava tarkastuksia perustellaan suurvaltojen päämiesten tapaamisen yleisellä turvallisuudella.

Tarkastukset koskisivat tietyjä lentoja ja laivayhteyksiä.

Rajatarkastusten palauttamisesta ei vielä tehty päätöstä. Valtioneuvoston tehtävä on päättää, otetaanko myös Schengen-alueelta saapuvien matkustajien tarkastukset käyttöön.

Trump ja Putin tapaavat Suomessa maanantaina 16. heinäkuuta.

Suomi lopetti Schengen-alueelta saapuvien matkailijoiden rajatarkastukset vuonna 2001.

Sisärajatarkastukset ovat olleet sen jälkeen käytössä muun muassa yleisurheilun MM-kisojen yhteydessä 2005.

Rajavalvonnan tehostamisesta ja mahdollisista sisärajatarkastuksista uutisoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).