Monia ammattimaisia murtoryhmiä kiinni pääkaupunkiseudulla – kalliit valvontakamerat asukkailla hyvin usein rikki

Murrosta ei poliisin mukaan pidä jättää sähköistä rikosilmoitusta, koska sen käsittelyaika on liian pitkä. On parempi soittaa poliisille.

Asuntomurto
Ulko-oven lukko, jossa on avain.
Ulkomaiset murtovarasryhmät keräävät ison määrän tavaraa lyhyessä ajassa ja palaavat ulkomaille.Ismo Pekkarinen / AOP

Pääkaupunkiseudulla on saatu alkuvuonna kiinni useita ulkomaisia murtovarasryhmiä. Ne ovat toimineet hyvin ammattimaisesti ja tehneet yhteensä kymmeniä asuntomurtoja.

Helsingin poliisin asuntomurtojen tutkinnasta vastaava rikoskomisario Pertti Sovelius kertoo, että ryhmien toiminta on ollut hyvin suunnitelmallista.

–Tullaan tänne ja pyritään vaikka kahden viikon aikana tietyllä tekotavalla tekemään riittävä määrä [murtoja] saadakseen ison määrän omaisuutta ja palataan sitten sinne kotimaahan tai toiseen maahan.

Ryhmän jäsenillä on myös ollut erilaisia rooleja ja he ovat esimerkiksi tarkkailleet kohteita ennen varsinaisia murtoja.

Kaiken kaikkiaan asuntomurtojen määrä on kuitenkin pysynyt Helsingissä viime vuoden tasolla: alkuvuoden aikana niitä on tehty noin 150.

Lukot kuntoon ja hiippareista ilmoitus poliisille

Soveliuksen neuvot murroilta suojautumiseen ovat hyvin yksinkertaiset.

–Ihan normaalit, hyvät lukitukset toimivat jo todella hyvin. Kun eihän sellaista lukkoa oikein olekaan, joka innokasta tekijämiestä pitää. Kysymys on enemmän siitä, että sitä murtautumista hidastetaan, ja se lukitus aiheuttaa sen, että siitä syntyy ääntä ja siihen menee aikaa.

Asuntojen lukkojen lisäksi myös kerrostalojen alaovien lukot kannattaa pitää kiinni ja kunnossa. Ja jos asuntoon on hankittu hälytyslaitteita, niitä pitäisi muistaa myös huoltaa.

–Me törmäämme hyvin usein tilanteisiin, missä aikanaan on hankittu hyviäkin järjestelmiä, mutta niitä ei ole niin sanotusti ylläpidetty. Ja se tulee ilmi siinä vaiheessa kun me tulemme paikalle ja kysymme sieltä tallenteita. Että ei ole tarkistettu kameroiden toimintaa, ja ilmenee, että ne ovat olleet pitkän aikaa epäkunnossa.

Sovelius kehottaa myös kääntymään poliisin puoleen, jos omalla asuinalueella näkyy outoja henkilöitä, jotka esimerkiksi kuvaavat toisten asuntoja tai kurkkivat ikkunoista sisään. Tällaisista vihjeistä on ollut hänen mukaansa poliisille paljon apua.

Ja jos murtovaras kuitenkin iskee, pitää ottaa välittömästi yhteyttä poliisiin eikä jättää esimerkiksi sähköistä rikosilmoitusta.

–Jos siitä tulee kahden viikon päästä netti-ilmoitus, että tällainen on tapahtunut, niin meillä ei enää tekninen rikostutkinta tai muu kyllä paljon auta siinä tutkinnassa. Sitten on jo juna mennyt niin sanotusti.