Kela-taksikyydit sekaisin Etelä-Pohjanmaalla – taksit eivät tule tai ovat myöhässä, puhelimella ei pääse läpi

taksiliikenne
Taksikyltti.
Yle

Kela-taksikyytien uudistus on aiheuttanut suuria ongelmia Seinäjoen keskussairaalassa. Dialyysiosastolta kerrotaan, että taksit ovat olleet myöhässä ja niitä on jäänyt kokonaan tulematta. Lisäksi keskukseen ei ole saanut yhteyttä, vaan asiakkaat ja hoitajat ovat joutuneet roikkumaan puhelinjonossa pitkiä aikoja.

– Aika huonosti on lähtenyt käyntiin. Potilas soitti hätääntyneenä, että millä hän nyt tulee ja lähti sitten omalla autolla. Suuri ongelma on se, kun puhelimella ei pääse, yritin itse eilen 45 minuuttia soittaa sinne ja potilaat ei myöskään pääse läpi, listaa osastonhoitaja Hilkka Mäki-Panula.

Dialyysihoidossa täytyy käydä useita kertoja viikossa ja hoitoajat ovat tarkkoja. Seinäjoella tehdään työtä myös osin kahdessa vuorossa, ja vuorojen välillä pitäisi ehtiä pestä koneet. Kaikki toiminta on hidastunut.

– Kyllä tietysti arvattiin, että tämä ei ihan niin vaan mene. Eihän näihin osaa varautua kun potilaat on kuitenkin ajallaan hoidettava, ei pystytä joustamaan hoitojen kanssa.

"Puhelumäärä yllätti meidät täydellisesti"

Kelakyytejä Etelä-Pohjanmaalla hoitavasta Seinäjoen keskustaksista myönnetään, että kyytien kanssa on ollut pahoja ongelmia. Etenkin tilauspuheluajat ovat venyneet, koska puhelujen määrä on ollut yllättävän suuri.

– Puhelumäärä yllätti meidät ihan täydellisesti, viime vuonna heinäkuun ensimmäisenä maanantaina oli 380 tilauspuhelua ja tämän viikon maanantaina 1100 kappaletta, kertoo Seinäjoen keskustaksi Oy:n toimitusjohtaja Niko Mäki-Kahma.

Samaan aikaan kelataksiuudistuksen kanssa vaihtui myös tietojärjestelmä ja taksilaki. Uudistukset yhdessä olivat liikaa. Nyt on otettu kaikki työntekijät, osa myös lomilta töihin, ja yritetään saada järjestelmä toimimaan niin kuin pitäisi.

– Esitän palveluiden käyttäjille syvimmät pahoittelut. Nyt tehdään kaikkemme näillä resursseilla mitä meillä on että saadaan asiakkaan suuntaan homma korjattua, Mäki-Kahma toteaa.

Vaasan keskussairaalan dialyysiosastolla on ollut yksittäisiä ongelmia, mutta pääosin kuljetukset ovat siellä toimineet hyvin. Taksikyydit kilpailutettiin nyt ensimmäistä kertaa maakunnallisesti ja uudistus tuli voimaan heinäkuun alussa. Ongelmia on ollut ympäri Suomea.