Hyppää sisältöön

Uber aloitti jälleen Helsingissä – maajohtaja: matkustajia runsaasti ensimmäisten tuntien aikana

Kyydinvälityspalvelu Uber jatkoi toimintaansa pääkaupunkiseudulla noin vuoden tauon jälkeen.

Kyytien varaaminen tapahtuu mobiilisovelluksen kautta. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Kyydinvälityspalvelu Uber on jälleen aloittanut kyytien tarjoamisen pääkaupunkiseudulla noin vuoden tauon jälkeen.

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa saattoi tilata Uber-kyydin keskiviikkoiltapäivästä kello 16 alkaen.

Uberin Suomen ja Ruotsin maajohtaja Joel Järvinen vakuuttaa, että autoja on ollut illan aikana liikkeellä runsaasti.

– En osaa antaa tarkkoja lukuja, mutta liikennettä ja kysyntää on ollut paljon. Toivottavasti matkustajat ymmärtävät, että kyydin saamisessa voi siksi välillä kestää hetken, Järvinen kertoo.

Palvelun mobiilisovellus hyödyntää älypuhelimen sijaintitietoja ja näyttää käyttäjälle tämän lähiseudulla ajossa olevat vapaat uber-autot. Helsingin Pasilassa olevalle käyttäjälle Uberin kartta näytti, että Helsingin alueella olisi iltakuuden aikaan liikkunut kolmisen vapaata uber-autoa.

Uberilla kivinen tie Suomessa

Yhdysvalloista lähtöisin olevan Uberin perusajatus on, että kuka tahansa autoilija voisi tarjota kyytejä tarvitseville maksua vastaan. Kyytien varaaminen tapahtuu mobiilisovelluksen kautta.

Alun perin palvelu aloitti toimintansa pääkaupunkiseudulla vuonna 2014, mutta jäi osittain tauolle viime kesänä sen jälkeen, kun uber-kuskeja syytettiin laittoman taksiliikenteen harjoittamisesta. Yksityisasiakkaille tarkoitettu Uberpop jäi tauolle, mutta ammattikuljettajille tarkoitettu Uberblack jatkoi toimintaansa.

Kaksi Uber-kuljettajaa sai käräjäoikeudessa tuomiot laittomasta taksiliikenteestä, mutta Helsingin hovioikeus kumosi tuomiot. Lisäksi hovioikeus kumosi Uberin Suomen-maajohtajan Joel Järvisen omaisuuteen kohdistuneen vakuustakavarikon.

Uuden taksilain astuttua voimaan viime sunnuntaina taksiluvat vapautuivat. Nyt taksiyrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, jolla on EU- tai ETA-maassa suoritettu, vuoden voimassa ollut B-ajokortti ja joka läpäisee taksinkuljettajan ajolupakokeen ja jolla ei ole tiettyjä rikoksia rikosrekisterissään. Uberilla on lisäksi omia vaatimuksiaan kuskeilleen esimerkiksi käytettävien autojen iästä ja kunnosta.

Halvemmissa Uberx-kyydeissä kuskilla täytyy olla käytössään alle kymmenen vuotta vanha auto, jossa on toimiva ilmastointi ja tilaa neljälle matkustajalle. Uber Black -kyydit ovat kalliimpia, ja niissä käytettävät autot saavat olla korkeintaan viisi vuotta vanhoja.

Juttua täydennetty 4.7. klo 19.17: Juttuun lisätty tieto siitä, että Uber-sovellus hyödyntää älypuhelimen sijaintitietoja ja näyttää käyttäjälle vain tämän lähiseudulla sijaitsevia autoja.

Juttua täydennetty 4.7. klo 18.45: Lisätty Uberin maajohtajan Joel Järvisen kommentti. Lisätty myös tieto siitä, että sovelluksen kartalla näkyvät kyseisellä hetkellä vapaana olevat ajoneuvot.

Lue myös:

.
.