Hiekkataide on Suomessa tuntematon taiteenlaji, vaikka hiekkalaatikolla leikkivät kaikki – katso videolta, miten hiekasta syntyy animaatio

Hiekka-animaatioesityksiä ei juuri Suomessa ole, mutta maailmalla niitä tehdään isoillekin yleisöille.

animaatio
Amadeu Vives tekee hiekka-animaatiota perhosen metamorfoosista.
Hiekkataiteilija Amadeu Vives tekee hiekasta animaatioita. Taiteenlaji on Suomessa vielä varsin tuntematon.

Alussa on pimeä huone, jonka yhdellä seinällä on valkokangas ja siihen heijastuva valo. Yhtäkkiä tumma varjo ilmestyy valkokankaalle, sitten varjoista alkaa hahmottua piirros, joka muuttaa muotoaan jatkuvasti.

Kyseessä on hiekkataiteilija Amadeu Vivesin animaatioesitys, jossa toukka kehittyy perhoseksi. Esityksen nimi on Metamorphosis ja se kestää reilut kolme minuuttia.

"Hiekkaa ei voi välillä vähentää"

Hiekkataidetta – tai -piirustusta – ei Suomessa juuri tunneta.

– Maailmalla hiekka-animaatioita saatetaan esittää suurillekin yleisöille elokuvateattereissa tai auditorioissa, mutta ei kaupallisessa tarkoituksessa. Joskus niitä näkee televisiossa ja YouTubesta löytyy esimerkkejä, hiekkataiteilija Amadeu Vives kertoo.

Taustamusiikki on tärkeä.

Amadeu Vives

Hiekka-animaatio syntyy livenä, eikä yksikään esitys ole täysin samanlainen. Usein esitykset taltioidaan.

Live-esityksissä on usein taiteilijan eli animaattorin lisäksi muusikko ja tarinankertoja.

Animaation onnistuminen vaatii paljon harjoittelua. Kuvia piirretään ja muotoillaan valopöydän päällä hiekkaa siirtämällä ja sormin siihen piirtämällä. Koko ajan muuttuva piirros heijastetaan kameran avulla valkokankaalle tai seinälle.

– Taustamusiikki on tärkeä. Musiikki vie tarinaa ja esitystä eteenpäin.

Hiekka-animaatiossa liikkeen ja muutoksen täytyy olla jatkuvaa. Kun kuva on valmis ja tarina saatu päätökseen, hiekka siivotaan pois seuraavaa kertaa varten.

– Hiekkaa ei voi välillä vähentää. Sen vuoksi esitys pitää suunnitella hyvin ja miettiä, mistä kohdasta ja miten piirrosta voi muuttaa niin, että tarinalla on jatkuvuutta.

Hiekkataiteilija Amadeu Vives
Heikki Kiseleff/ Yle

Valkoiset paperiperhoset innoittivat

Amadeu Vives on kuvataiteilija ja lavastaja. Suomeen hän tuli neljä vuotta sitten Espanjasta opiskelemaan viestintä- ja media-alaa, rakastui ja jäi maahan.

Täydennysopintoja suorittaessaan Vives teki yhteistyössä Lahden diakonian instituutin yhteydessä toimivan Theatrum Olgan kanssa. Siitä syntyi ajatus Metamorphosis-videosta.

– Minulta kysyttiin, haluaisinko tehdä hiekka-animaation liittyen Milan Rain perhoshaasteeseen (siirryt toiseen palveluun). Valkoisten perhosten toivotaan levittävän rauhaa, rakkautta ja iloa. Innostuin.

Viimeksi animaatio on esitetty Väristyksiä-videofestivaalilla Nastolassa. Animaatiosta tehty alkuperäisvideo löytyy YouTubesta (siirryt toiseen palveluun).

Vives on järjestänyt myös työpajoja lapsille.

– Lapsille tämä on tuttu juttu. Suomessahan on hiekkalaatikkokultuuri. Esimerkiksi Espanjassa vastaavaa ei ole, hän kertoo.