Britannian poliisi: Kaksi ihmistä Salisburyn lähellä sairastuttanut aine on Novitšok-hermomyrkkyä

Kyse on samasta hermomyrkystä, jota viranomaisten mukaan käytettiin maaliskuussa Salisburyssa venäläisen ex-kaksoisagentin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen.

Poliseja vartiossa Amesburyssä. Kuva: Tony Kershaw / EPA

Britannian poliisin mukaan Salisburyn läheisessä Amesburyn kylässä käytetty aine on Novitšok-hermomyrkkyä, jota käytettiin maaliskuussa entisen venäläisen kaksoisagentin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen.

Kaksi ihmistä sairastui vakavasti aiemmin lauantaina ja he ovat kriittisessä tilassa sairaalassa. Keski-ikäinen nainen ja mies löytyivät talosta Amesburyssä, joka sijaitsee lähellä maaliskuisen myrkytystapauksen paikkaa Salisbyryä.

Poliisi valvoo suljetun apteekin ulkopuolella Amesburyssä. Kuva: Tony Kershaw / EPA

Novitšok on Neuvostoliitossa sotilaskäyttöön suunniteltu hermomyrkky. Britannian viranomaisten mukaan sitä käytettiin maaliskuussa Salisburyssa venäläisen ex-kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julija Skripalin myrkyttämiseen.

Britannia on syyttänyt Skripaleihin kohdistetusta myrkkyiskusta Venäjän hallitusta. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa. Tapaus johti diplomaattiseen kriisiin ja useiden diplomaattien karkotuksiin.

Britannian hallitus pitää hätäkokouksen torstaina tapauksen johdosta. Britannian sisäministeri sanoi, että hän johtaa hallituksen hätäkomitean kokousta torstaina. Kokouksessa keskustellaan kahden ihmisen altistumisesta Novitšok-hermomyrkylle.

Kello 1:49 Pariskunta löydettiin jo lauantaina. Tarkennettu 5.7. klo 5.28 otsikosta ja jutun alusta poliisin tietoa hermomyrkystä.

Lue myös: