Thaimaan maanalaiseen luolaan jääneille pojille tukea Chilestä

Maan alta pelastunut Chilen kaivosmies lähetti terveiset Thaimaan luolapojille videolla ja haluaisi mennä auttamaan Thaimaahan.

Thaimaan pelastusoperaatio
Chilen presidentti Sebastian Pinera halaa pelastettua kaivosmiestä Mario Sepulvedaa Chilessä, 13. lokakuuta 2010.
Chilen presidentti Sebastian Pinera halaa pelastettua kaivosmiestä Mario Sepulvedaa Chilessä, 13. lokakuuta 2010.Jose Manuel de la Maza / EPA

Chileläinen kaivosmies Mario Sepulveda on lähettänyt terveisensä Thaimaassa luolassa jumissa oleville pojille. 47-vuotias Sepulveda oli yksi maan alla loukussa olleista kaivosmiehistä San Josen kupari- ja kultakaivoksessa Pohjois-Chilen Atacaman autiomaassa.

Hän oli työtovereineen 69 vuorokautta loukussa maan alla vuonna 2010. Tuolloin 33 kaivosmiestä pelastettiin lopulta yksitellen.

Uutistoimisto AFP:n kautta lähetetyssä videoviestissä Sepulveda kehottaa tulvavesien vangitsemia jalkapallojoukkueen poikia ja heidän valmentajaansa sinnittelemään ja toivotti heille voimia. Keltaiseen liiviin ja oranssiin kypärään pukeutunut Sepulveda lähetti lyhyen, mutta energisen viestin Wild Boarin jalkapallojoukkueen jäsenille 40 sekunnin videossa.

Löydetyt pojat.
Reuters-TV

Sepulveda kertoo, että hänen ajatuksissaan ovat 12 poikaa ja heidän valmentajansa niin paljon, että hän yrittää järjestää matkan Thaimaahan auttamaan heitä.

– Mielestäni olisi erittäin tärkeää tukea perheitä, antaa heille toivoa. Rohkaisun sanat ovat tärkeitä, hän sanoi.

Sepulveda tunnetaan lempinimellä "Super Mario", jonka hän ansaitsi piristämällä kaivosmiestovereitaan kahdeksan vuoden takaisen onnettomuuden aikaan.

Thaimassa iältään 11–16-vuotiaat pojat jäivät nuoren valmentajansa kanssa loukkoon 12 päivää sitten. Brittiläiset sukeltajat löysivät heidät hengissä maanantai-iltana. Massiivinen kansainvälinen pelastusoperaatio tutkii vaihtoehtoja saada heidät ylös maan alta, mutta mikään vaihtoehto ei ole yksinkertainen. Aivan kuten ei ollut kaivostyöläistenkään pelastaminen vuonna 2010.

Lue myös:

Sukelluskouluttaja: "On varauduttava siihen, etteivät kaikki thaimaalaislapset selviä"

Neljä vaihtoehtoa: näin Thaimaassa luolaan jääneet pojat voitaisiin pelastaa

Suomalaissukeltaja: Thaimaalaispojat kuulivat luolaan koirien haukuntaa – herättää toivoa siitä, että heidät voisi pelastaa ilman vaarallista sukellusta

Luolassa loukussa oleville thaimaalaispojille aiotaan asentaa puhelinyhteys – uudet rankkasateet varjostavat pelastusoperaatiota

Lähteet: AFP, STT