Kuopion murretorilla kuullaan murteita Savosta Suomen Turkuun

Kolmipäiväisen tapahtuman päätöspäivälle on valmisteltu tuhti karjalainen kattaus.

Kuopio
Kuopion tori

Kuopion kesän torielämää elävöittävä, kolmipäiväinen murreiloittelu alkaa tänään torstaina. Kuopion kauppatorilla on tarjolla puhetta ja musiikkia lauantaihin 7. heinäkuuta asti puolisentoista tuntia päivittäin kello 12–13.30.

– Jos ei maailma puhumalla paranne, niin ainakin se tuntuu hetken aikaa hauskemmalta, Kuopion murretorin tiedotteessa todetaan.

Murretorilla kuullaan tietysti etenkin savoa tämän vuoden murremestarin Keijo Karhusen ja muiden tunnustettujen murteenpuhujien johdolla, mutta myös maan muita murteita, Suomen Turkua myöten. Erityisesti lauantaille on valmisteltu tuhti karjalainen kattaus, koska on laskettu, että jopa joka viidennellä savolaiselle on juuria Karjalassa.

Suomen murremestaruuskilpailussa on tänä vuonna välivuosi. Savolaiset ovat olleet kisassa menestyksekkäitä: vuosi sitten Savon kielen seuran joukkue voitti joukkuemestaruuden.

Murretoriin kuuluu myös musiikkia, jota esittävät muun muassa Kuopion pelimannit ja Nilsiän pussihousukerho. Torilla on tarjolla myös savolaista kirjallisuutta.