Aukusti järjestetään Jalasjärvellä todennäköisesti viimeisen kerran – "Aikansa kutakin", toteaa järjestäjä

Aukusti on kerännyt Jalasjärvelle viime vuosina reilu 2000 kävijää per päivä. Tänä vuonna lavalle nousevat muun muassa Disco Ensemble, Olavi Uusivirta ja Vesta.

festivaalit
OLavi Uusivirta
Viimeisessä Aukustissa esiintyy muun muassa Olavi Uusivirta.Petteri Sopanen / Yle

Aukusti-festivaali järjestetään Jalasjärvellä tänä kesänä todennäköisesti viimeisen kerran. Jo 18. kertaa järjestettävä tapahtuma on kerännyt viime vuosina reilu 2000 kävijää per päivä.

Aukustissa on vuosittain esiintynyt nimekkäitä kotimaisia artisteja. Tänäkin vuonna lavalle nousevat muun muassa Disco Ensemble, Olavi Uusivirta ja vuoden puhutuimpiin pop-tulokkaisiin lukeutuva Vesta.

Tapahtumaa lähes täysin talkoovoimin järjestävän Mukula-yhdistyksen nykyinen järjestäjäjoukko on päättänyt siirtyä sivuun.

– Varmaan suurin syy on se, että aikansa kutakin, sanoo järjestäjiin kuuluva Mikko Jokipii.

– Me olemme tehneet tätä samalla ydinkaksikolla Juha Siirtolan kanssa käytännössä kahdeksantoista vuotta tietynlaisena rakkaudenosoituksena kotiseudulle.

Ohjelmiston kokoaminen käynyt vaikeammaksi

Aukusti järjestetään Jalasjärven Lamminjärvellä 10.-12. elokuuta. Tapahtumaan sisältyy kaksipäiväisen musiikkifestivaalin lisäksi myös muun muassa lastenkonsertti ja markkinat.

Toiseksi merkittäväksi syyksi festivaalin päättymiselle Jokipii toteaa sen, että artistien keikkapalkkioiden kasvamisen vuoksi laadukkaan ohjelmiston kokoaminen pieneen tapahtumaan on käynyt vuosi vuodelta vaikeammaksi. Lisäksi Mukula-yhdistys haluaa jatkossa keskittyä palvelemaan nuorempaa väkeä.

– Aukusti palvelee ehkä vähän väärää yleisöryhmää yhdistyksen tarkoitukseen nähden, Jokipii sanoo.

Nykyiset järjestäjät tekivät lopettamispäätöksensä joulun tienoilla. Yhdistys on viestinyt pitkin vuotta, että jos jatkajia löytyy, pallo annetaan mielellään eteenpäin. Jatkajia ei kuitenkaan ole löytynyt.

– Täysin varmasti emme voi sanoa, että tämä olisi viimeinen Aukusti, mutta siltä se vaikuttaa. Mukulan viimeinen Aukusti tämä on.

Pitkään tehdystä tapahtumasta luopuminen ei kuitenkaan harmita järjestäjiä.

– Vapaaehtoisten kanssa pidettyjen päättäjäisten jälkeen voi iskeä jonkinlainen haikeus. Puhutaan festivaalin jälkeisestä masennuksesta, joka viittaa siihen, että puhelin lakkaa soimasta ja hässäkkä loppuu. Se on outo fiilis.