1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen Mikko Paasi on sukeltamassa luolastoon, johon thaimaalaispojat ovat jääneet loukkuun – "Pitkä matka"

Paasin mukaan sukellus kestää 12–24 tuntia. Alueen kuvernööri on kertonut, että sukeltajat arvioivat mahdollisuuksia pelastaa pojat jo lähiaikoina.

Thaimaan pelastusoperaatio
Mikko Paasi
Sukelluskouluttaja Mikko Paasi asuu Maltalla. Hänet hälyytettiin monien muiden kansainvälisten sukellusasiantuntijoiden tapaan Thaimaan pelastusoperaatioon.Anna Kekkonen

Suomalaissukeltaja Mikko Paasi sukeltaa tänään luolastoon, joihin thaimaalaiset pojat ovat jääneet loukkuun. STT tavoitti Paasin juuri ennen kuin hän oli menossa luolastoon.

Hän kertoi sukelluksen olevan pitkä ja kestävän 12–24 tuntia.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Paasi kertoi aikaisemmin STT:lle, että loukkuun jääneitä saatetaan päästä evakuoimaan jo tällä viikolla, jos sää pysyy sateettomana. Runsaat sateet voivat kuitenkin muuttaa tilannetta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan perjantaille on ennustettu uusia sateita. AFP:n haastattelema kuvernööri Narongsak Osottanakorn kertoi, että laivaston sukeltajat arvioivat, voisiko pojat evakuoida luolastosta jo lähiaikoina.

Pelastusmatka on vaarallinen

Poikien pelastamista sukellusteitse pidetään hyvin vaarallisena. Matka on pitkä, ja pojille pitäisi opettaa sukelluslaitteiden käyttöä.

Toivoa herättää kuitenkin se, että veden pinta on laskenut, kun pelastajat ovat pumpanneet sitä pois luolastosta.

– Käsitykseni mukaan reitin pahin reilun kilometrin pituinen osa ei ole kokonaan veden alla. Pinta on laskenut niin alas, että siellä on ilmaa välissä, Paasi kertoi keskiviikkona Ylelle.

Matka on helpompi, jos koko reittiä ei tarvitse sukeltaa veden alla yhtä matkaa. Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan veden pinta on laskenut noin senttimetrin tunnissa.

Halkeamien kautta pelastamisesta luovuttu

Keskiviikkona Paasi sanoi, että poikia saatettaisiin yrittää pelastaa luolastoon johtavien halkeamien kautta. Myöhemmin päivällä hän kuitenkin kertoi STT:lle, että ajatuksesta on luovuttu.

Jos pelastaminen sukellusteitse ei onnistu, pojat saattavat jäädä luolastoon jopa kuukausiksi. Pelastajat ovat myös tutkineet mahdollisuutta porata reikä luolastoon.

Lue myös:

Loukussa olevat thaimaalaispojat ovat tottuneita toimimaan ryhmässä – Kokenut psykologi: "Selviytymistä auttaa, että he tuntevat toisensa"

Sukelluskouluttaja: "On varauduttava siihen, etteivät kaikki thaimaalaislapset selviä"

Neljä vaihtoehtoa: näin Thaimaassa luolaan jääneet pojat voitaisiin pelastaa

Suomalaissukeltaja: Thaimaalaispojat kuulivat luolaan koirien haukuntaa – herättää toivoa siitä, että heidät voisi pelastaa ilman vaarallista sukellusta

Lähteet: STT, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi