1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt kyllä lomalaista hemmotellaan – ensi viikon ennuste lupaa hellekeliä koko Suomeen

Säätila on vaihtumassa epävakaisesta aurinkoiseksi. Helteitä on tulossa ainakin alkuviikoksi koko maahan.

helle
Sääanimaatio 5.-11.7.2018
Sääanimaatio 5.-11.7.2018

Sääennusteiden mukaan ensi viikolla on luvassa helteisiä lomakelejä. Lämpötilojen ennustetaan nousevan 25 – 26 asteen tuntumaan.

Ylen meteorologi Seija Paasosen mukaan ensi viikolle yltävät kaksi tietokonemallia ennustavat yhtäpitävästi hellelukemia alkuviikoksi koko maahan. Toisen mukaan viikon puolivälin jälkeen Lapissa viilenee, mutta toinen lupaa loppuviikoksikin lämmintä myös Lappiin.

– Joka tapauksessa nyt viikonlopun jälkeen on ilmassa sitä, että tuo idän matalapaine antaisi periksi ja väistyisi kauemmaksi kaakkoon ja lännen kautta meille pääsisi kiertymään lämpimämpää ilmaa, sanoo Paasonen.

Kuluvana kesänä pidemmät helteet ovat tähän mennessä olleet jo ennen varsinaisen lomakauden alkua toukokuussa. Paasosen mukaan viime päivinäkin lämpötilat ovat olleet vuodenajan keskimääräisiä kesälämpötiloja, mutta varsinkin juhannukselta lomansa aloittaneet ovat saaneet odottaa kunnon lomalämpimiä epävakaisessa säässä.

– En sanoisi, että kesä pääsee nyt alkamaan, mutta kesään kuuluvat lämpimät ilmat näyttäisivät palaavan, ja tulee lämmintä ja aurinkoista eli sitä mitä moni on lomaltansa odottanut, Paasonen tiivistää.

Paasosen mukaan viime päivien sadesäät ovat tuoneet maaperään sen verran kosteutta, että ensi viikolla luvassa olevat helteet eivät enää ainakaan sateetomimpia alueita lukuunottamatta pahenna alkukesän kuivuuden viljelyksille aiheuttamia ongelmia.

Lue lisää:

Tilastot sen kertovat: Heinäkuu on Suomen lämpimin ja sateisin kuukausi – korkein lämpötila mitattiin 8 vuotta sitten

Lue seuraavaksi