1. yle.fi
  2. Uutiset

Tekoäly oppi syynäämään syöpäkasvaimet kuvista

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat opettaneet tekoälyn laskemaan solujen määrää syövän tutkimiseen tarkoitetuista mikroskooppikuvista.

tekoäly
syöpäsoluja.
Shutterstock

Kun syöpää selvitellään, tarvitaan yleensä merkittävä määrä ihmistyötä ja aikaa. Lääkärin tai patologin on esimerkiksi analysoitava kasvainkudosnäytteiden mikroskooppikuvat.

Jyväskylän yliopiston tutkijat yhdessä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa ovat nyt opettaneet tekoälyn tekemään tämän työn. Tekoäly pystyy määrittämään digikuvasta syövän torjuntaan osallistuvien t-solujen määrän muutaman prosentin tarkkuudella.

Tekoälyä testattiin yli viidellä ja puolella tuhannella kuvalla suolistosyövän kasvaimista. Lääkärit tai patologit olivat jo määrittäneet kuvien t-solujen määrän, ja tekoäly onnistui useammassa kuin yhdeksässä kymmenestä tapauksesta tunnistamaan syövät kuin ihminen.

– Tämä on niitä alueita, joissa tekoälystä voidaan saada konkreettista hyötyä. Saadaan järjestettyä lääkäreille aikaa keskittyä hoitoihin ja hoitomenetelmien kehittämisen kannalta keskeisempiin asioihin, kun heidän käyttöönsä saadaan automatisoitua älyä, sanoo tutkimusta vetänyt dosentti Sami Äyrämö.

Tulos tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että lähes joka kymmenennessä kuvassa tekoälyn työssä oli puutteita. Tutkijoiden mukaan syynä voi olla se, että tekoälyn opettamiseen käytetyssä aineistossa on ollut puutteita. Silloin ongelma ratkeaa lisäopetuksella.

Sopivassa laskentaympäristössä tekoäly analysoi kasvainkuvan muutamassa sekunnissa, eli vuorokauden aikana näytteitä voidaan analysoida tuhansia.

Tutkimus on pilotti, ja sen tulokset on todennettava käytettävistä laitteistoista riippumattomiksi.

Lue seuraavaksi