Tässä viisi kotimaan matkakohdetta, jotka olet unohtanut

Suomessa on paljon mielenkiintoisia matkakohteita, jotka eivät tule ensimmäisinä mieleen. Kysyimme vanhoihin suomalaisiin matkailujulisteisiin hurahtaneelta Magnus Londenilta, mihin kannattaa lähteä.

kotimaanmatkailu

1

Maunulan maja
Maunulan maja kuului ennen ampumaseuralle.Paju / CC BY

Maunulan maja

Helsingin Keskuspuistossa sijaitseva Maunulan ulkoilumaja oli alun perin ampumaseuran rakennus. Viime vuosisadan alkupuolella rakennettu ampumarata lopetettiin 1960-luvun alussa, mutta maja jäi.

Nyt Maunulan ulkoilumajaa pitää yllä Helsingin Latu, ja talosta saa munkkeja.

Ne nousivat vuonna 2011 otsikoihin, kun munkkien paistaminen jouduttiin lopettamaan lupien puuttumisen takia.

Kiukkuisten ulkoilijoitten keräämän adressin seurauksena asia saatiin ratkaistua, ja munkit palasivat listalle.

Maunulan maja, Metsäläntie 9, Helsinki

2

Neljän tuulen tupa
Mannerheim isännöi Neljän tuulen tupaa 1927–1933.Hangon matkailutoimisto

Neljän tuulen tupa

Carl Gustaf Mannerheimia otti pannuun hankolaisen kahvilan meno 1920-luvulla. Hänellä oli huvila Hangon Suurella Mäntysaarella ja niinpä Mannerheim korjasi epämiellyttävän tilanteen omalla tavallaan. Hän osti naapurisaarella sijaitsevan riehakkaan kesäkahvilan itselleen vuonna 1927.

Mannerheimin ohjauksessa kahvilassa tarjoiltiin kello viiden teetä ranskalaisesta fajanssiastiastosta, ja eurooppalaiset tuulet puhalsivat.Tarjolla oli ranskalaista kalakeittoa, ja lattioita koristivat kaislamatot. Talon omat kahvisekoitukset herättivät huomiota.

Paikka on yhä kesäkahvila. Mannerheim isännöi sitä vuoteen 1933.

Neljän tuulen tupa, Pieni Mäntysaari, Hanko

3

Näätämöjoki laskee Jäämereen.
Näätämö tunnetaan luonnosta ja kalavesistä.Sara Wesslin / Yle Sápmi

Näätämö

Suomi-neidon pään koilliskulmassa sijaitsevasta Näätämöstä on Jäämerelle linnuntietä vain hieman yli kymmenen kilometriä. Vilkas, kuvankauniiksi kehuttu rajanylityspaikka tunnetaan lohen ja taimenen kalastuksesta. Paikkakunnalla työskentelee kolttasaamelaisia poronkasvattajia.

Ja nyt alueen postiasiat on saatu vihdoin järjestykseen. Maaliskuussa kylän markettiin avattiin Suomen pohjoisin pakettiautomaatti.

Näätämö, tie 971

4

Raippaluoto
Raippaluodon silta.Ismo Pekkarinen / AOP

Raippaluoto

Ensin uutiset: vuosikausia suunniteltu Maailmanperintöportti avasi ovensa Raippaluodon sillan kupeessa kolme viikkoa sitten. Se on upouusi neuvontapiste, jossa kerrotaan, mitä kaikkea Merenkurkun saaristosta voi löytää. Jatkuvasti kohoava kivikkoinen saaristo pääsi UNESCO:n maailmanperintölistalle vuonna 2006, ja ihmeteltävää riittää.

Kesällä Raippaluotoon pääsee bussilla, mutta ei millä tahansa linjurilla. Suureellisesti nimetty Maailmanperintöbussi kulkee Vaasasta Merenkurkkuun kolme kertaa päivässä. Ensimmäisellä ja viimeisellä vuorolla pääsee Svedjehamniin asti.

Raippaluoto, Mustasaari

5

Juliste
Heinäveden reitti kulkee Kuopiosta Savonlinnaan.Come to Finland

Heinäveden reitti

Nostalgiannälkäisten romantikoiden kesän kruunaa Heinäveden reitti. Et voisi olla lähempänä menneiden vuosikymmenten sykettä, kun sisävesilaivat olivat merkittävä kulkemisen muoto Suomessa.

Erilaisten kanavahankkeiden ansiosta Kuopiosta pääsi yhdellä ja samalla laivalla Savonlinnaan jo 1900-luvun alussa.

Matka kestää tätä nykyä kymmenen ja puoli tuntia. Siinä ehti sulkea silmänsä, ja kuvitella, millaista Suomessa oli ennen.

Olavinlinnaa ei saa missata.

Heinäveden reitti, Kuopio - Savonlinna