Kokenut politiikantoimittaja veikkaa perussuomalaisista kovaa luuta ensi vaaleissa – Halla-aho istuu rahakasan päällä ja punoo rajua kampanjaa

Perussuomalaisilla on suhteellisen iso vaalikassa ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Perussuomalaiset
Jussi Halla-aho
Jussi Halla-ahoMarkku Ojala / EPA

Seuraavissa eduskuntavaaleissa nähdään uusi erä eurooppalaisten oikeistopopulistien vallantavoittelusta myös Suomessa. Näin veikkaa politiikkaa pitkään seurannut toimittaja Unto Hämäläinen, joka odottaa kannatustaan nostaneelta perussuomalaisilta rajua kampanjaa vajaan vuoden päästä pidettäviin vaaleihin.

Perussuomalaiset on nostanut nopeasti kannatustaan Ylen kesäkuun mittauksen mukaan 10,3 prosenttiin ja noussut viidenneksi suurimmaksi puolueeksi ohi vasemmistoliiton.

Puolueella on varaa kampanjointiin. Puolueella on käytössä vaalikausittain myönnettävä raha eduskuntaryhmän koon mukaan. Vaikka vuosi sitten puolueeseen jäi hajoamisen jälkeen alle puolet viime vaalien paikoista, perussuomalaisilla on käytettävissä ensi kevään vaaleissa lähes 40 kansanedustajan mukaan maksettu puolueraha.

Vuosikymmeniä politiikkaa seurannut toimittaja Unto Hämäläisen mukaan rahaa on jäänyt pakostakin säästöön.

– Perussuomalaiset tulee olemaan ihan kova tekijä seuraavissa vaaleissa. Niin uskomattomalta, kun se saattaa tuntuakin siinä mielessä, että puolue on tasan vuosi sitten kahtiajakautunut.

Halla-aho palaa Suomeen kampanjoimaan

Puolueen hajaannuksen jälkeen perussuomalaiset kokivat hetkellisen nousun kannatuksessa. Sen jälkeen se on kamppaillut tasaisesti vasemmistoliiton kanssa viidenneksi suurimman puolueen asemasta. Kaula vasemmistoliittoon on ainakin toistaiseksi selvä, vaikka vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson suosittuna poliitikkona kerää huomiota ja kannatusta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-ahosta on vaikea sanoa samaa. Tilanne on muuttumassa, kun Halla-aho palaa Brysselistä Suomen politiikkaan. Toimittaja Unto Hämäläisen mukaan Halla-aholla on hyvä pohja tuleviin vaaleihin. Perussuomalaiset on pohjimmiltaan pakolais- ja maahanmuuttoon keskittynyt puolue, joten Hämäläisen mukaan ei ole ihme, että kannatus nousee.

Halla-aho on vakavasti otettava poliitikko ja hän istuu ison rahakasan päällä

Unto Hämäläinen

Myös länsinaapuri Ruotsissa syksyn vaaleissa maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit on sotkemassa sikäläistä oikeisto-vasemmisto -blokkipolitiikkaa.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aholle ensi kevään vaalit ovat ensimmäiset puolueen puheenjohtajana.

– Odotan häneltä aika rajua kampanjaa. Halla-aho on vakavasti otettava poliitikko ja hän istuu ison rahakasan päällä, toimittaja Unto Hämäläinen ennakoi Yle Radio1 Ykkösaamussa.

Perussuomalaisten kannatukselle ei välttämättä pohjaa

Toisin kuin Hämäläinen, Ykkösaamussa myös vieraillut Ylen tuoreimman kannatusmittauksen tehnyt Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen ei näe Halla-ahon perussuomalaisille niin paljon tilaa kuin esimerkiksi Ruotsissa.

– Meiltä Suomesta puuttuu varsinainen pakolaiskriisi. Meillä on maahanmuuttopolitiikka aika hyvin hallussa ja se on aika tiukkaa. Tämä ei oikein anna hyviä eväitä puolueen kannatukseen, Rahkonen miettii vaaliasetelmia.

Ehkä populistista otetta tarvittaisiin

Juho Rahkonen

Perussuomalaisten tilannetta hankaloittaa Rahkosen mukaan myös se, että itseään työväenpuolueena pitävän liikkeen jäseniä vuotaa parhaillaan gallupkärjessä paistattelevaan sosiaalidemokraatteihin.

Tutkimusjohtaja Rahkonen pitää puolueen kannalta hankalana myös sitä, että Halla-aho ei ole kansanjoukkoja herättelevä perinteinen populistipoliitikko.

– Ehkä populistista otetta tarvittaisiin.

Jos vielä seuraavassa mittauksessa näkyy perussuomalaisten kannatuksen kasvu, sitä voidaan pitää pysyvämpänä merkkinä muutoksesta. Muutosta ja mahdollista sen jatkoa selittää Rahkosen mukaan se, että suomalaiset ovat enemmän huolissaan omasta elämäntapansa tulevaisuudesta.

– Ehkä monet nyt näkee jonkinlaisia synkkiä pilviä kerääntyvän taivaalle. Lahkeet vähän lepattaa ja puntti tutisee.

Irtaantuneen sinisten tilanne näyttää harmaalta

Toimittaja Unto Hämäläisen mukaan perussuomalaisten perintö on keskittymässä hajaannuksen jälkeen Perussuomalaiset-puolueelle. Hänen mukaan puolueesta irtaantuneen sinisten tulevaisuus näyttää kannatusmittaustenkin mukaan harmaalta.

Puolueen kannatus on laskenut tuoreessa mittauksessa reilusti alle kahdesta jo lähelle yhtä prosenttia.

– Ei oikein jaksa uskoa siihen, että seuraavan 10 kuukauden aikana ihmeitä tapahtuisi, Hämäläinen arvioi.

Tutkimusjohtaja Juho Rahkosen mukaan sinisten tilannetta selittää pitkälti se, että se ei erotu puoluekentältä, jolla vuosi sitten syntyneelle liikkeelle ei ole tilaa.

– Miten puolue erottuu vaikkapa keskustasta? Ei oikein mitenkään, Rahkonen katsoo puoluemarkkinoita.

Lue myös:

Ylen kannatusmittaus: Kolmen suuren järjestys ennallaan, perussuomalaiset nousussa

Analyysi: Perussuomalaiset ovat taas SDP:n kimpussa