1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savonlinnan oopperajuhlat

Maailman tunnetuin oopperatalo La Scala ensi kertaa Suomeen – kyseessä on Savonlinnan Oopperajuhlien historian mittavin panostus

La Scalan uutuustuotanto nähdään ensi kertaa Milanossa vain hieman ennen esityksiä Suomessa.

Savonlinnan oopperajuhlat
La Scala
Teatro Alla Scala

Savonlinnan Oopperajuhlat alkaa perjantaina, mutta juuri nyt festivaalin suurin uutinen koskee ensi kesää. Maailman tunnetuin oopperatalo Teatro Alla Scala eli milanolainen La Scala vierailee Savonlinnassa kesällä 2019.

– Kun sopimus saatiin kirjoitettua, tunnelmat olivat hyvin innostuneet ja iloiset, festivaalijohtaja Jan Strandholm kertoo.

La Scala esittää Savonlinnassa Verdin vähemmän tunnetun oopperan I masnadieri eli Rosvot, joka esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1847. Suomessa nähdään oopperasta Sir David McVicarin ohjaama uutuustuotanto, joka saa ensiesityksensä Milanossa vain kuukautta ennen vierailuesityksiä.

– Hittiooppera tai sellainen, jota esitettäisiin Savonlinnassa joka tapauksessa, olisi mielestäni tehnyt vierailusta vähemmän merkittävän. I masnadieri on taattua Verdiä, kaunista italialaista huippuoopperaa, Strandholm toteaa.

I masnadierin lisäksi Savonlinnassa kuullaan gaalamuotoinen juhlakonsertti, jossa esiintyvät muun muassa huippusolistit Sonja Jontševa, Giorgio Berrugi, Leo Nucci ja Ferruccio Furlanetto.

– Kun katsoo solistikaartia, niin kyllä se hymyilyttää hyvällä tavalla, Strandholm hehkuttaa.

"Onko vierailu kallis? Kyllä se on kallis"

Vierailu on yksi merkittävimmistä oopperajuhlien historiassa ja tähän mennessä sen suurin taloudellinen panostus. Ajatus mahdollisesta vierailusta syntyi jo kymmenen vuotta sitten, kun La Scalan johtaja Alexander Pereira vietti aikaa Savonlinnan Oopperajuhlilla. Itse neuvottelut kestivät lopulta parisen vuotta.

– Rehellisesti sanottuna La Scala ei lähtenyt mihinkään törkyhinnoitteluun, mutta onko vierailu kallis? Kyllä se on kallis. Neuvotteluja vietiin hyvässä hengessä eteenpäin.

La Scala tuo Savonlinnaan poikkeuksellisen suuren tuotannon, johon kuuluu yhteensä noin 230 ihmistä. Normaalisti vierailevat talot tuovat mukanaan 160–180 henkilöä. Vierailu ei Strandholmin mukaan olisi ollut mahdollinen ilman yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi Jane ja Aatos Erkon säätiö lahjoitti projektiin yli miljoona euroa.

– Normaali talousrakenteemme ei mahdollistaisi tämänkaltaisia, näin suuria huippuvierailuja, Strandholm myöntää.

"Ei mikään välivuosi"

La Scalan vierailu huipentaa Jorma Silvastin kauden festivaalin taiteellisena johtajana. Tuleva taiteellinen johtaja Ville Matvejeff suunnittelee jo ohjelmaa vuodeksi 2020.

Tämänvuotinen ohjelmisto tuntuu La Scalan vierailun rinnalla tavanomaiselta ja yllätyksettömältä.

– Heh heh, en millään kutsuisi tätä vuotta välivuodeksi. Ohjelmisto on täynnä suuria klassikoita Puccini-teemalla, Strandholm naureskelee.

Juhlien sivuston mukaan yksikään oopperanäytös ei ole loppuunmyyty. Aiempina vuosina sellaisia on ollut.

– Meillä on yli 2200 paikkaa joka ilta katsomossa. Kattaus on myynyt tasaisen hyvin, vaikka ei ehkä viimeistä myöten loppuun.

Se, miten festivaalilla tänä vuonna lopulta menee, selviää vasta juhlien jälkeen elokuussa.

– Olemme riippuvaisia lipunmyynnistä myös festivaalin aikana. Siihen vaikuttavat muun muassa kritiikit ja yleisön mielipiteet, Strandholm sanoo.

Lue seuraavaksi