Vaelluskalakantojen elvyttämiseksi jälleen uusi innovaatio: Kaloja putkeen Kalasydämen kautta: "Tämä ei ole mikään tykki"

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt lappilaiselle hankkeelle kärkihankestatuksen. Kalasydänjärjestelmä on asennettu Pohjolan Voiman Isohaaran voimalaitoksen alapuolelle Kemijoen suulle.

vaelluskalat
Keminmaan Isohaaran uusi kalatie innovaatio.
Kalasydän-hanke sisältyy Lapin liiton koordinoiman vaelluskalatyöryhmän toimenpidesuunnitelmaan Kemi-Ounasjoen vaelluskalakantojen elvyttämiseksi.Kyösti Vaara / Yle

KeminmaaIsohaaran voimalaitoksella Kemijoella testataan tänä kesänä uutta kalatieratkaisua. Hanke kertoo tiedotteessaan, että ensimmäisiä tuloksia uuden laitteiston toiminnasta saadaan heinäkuun aikana ja sen toimivuutta seurataan loppukesän ajan.

Kyseessä on niin sanottu Kalasydän-ratkaisu, jonka kehittäjä on rovaniemeläinen Kalasydän Oy. Vaelluskalat siirtyvät esteen, eli tässä tapauksessa Isohaaran voimalaitoksen ohi vedenpainetta hyödyntäen putkistossa. Laitteisto saa tarvitsemansa sähkön Isohaaran voimalaitokselta ja veden yläjuoksulta.

– Isohaaran testit ovat merkittävä etappi Kalasydämen kehittämisessä. Saamme nyt tietoa Kalasydämen toimivuudesta erityisen vaativissa olosuhteissa. Uskomme innovaatiomme olevan erinomainen vaihtoehto perinteisille kalateille, toteaa Kalasydän Oy:n Mika Sohlberg.

"Tämä ei ole mikään tykki, joka ampuu kalan ylöspäin"

Kalasydän-järjestelmä perustuu lappotekniikkaan, jossa vaelluskala ohjataan houkutusvirtaaman avulla runkokammioon, josta se venttiilien kautta hydraulisesti vedenpainetta kiihdyttäen siirretään putkistoa pitkin voimalaitoksen yläpuolelle. Vesi tulee ylhäältä ja käy alhaalla vieden kalan ylöspäin.

– Kalaan ei tarvitse koskea, eikä siihen kohdistu paineita tai muita. Veden painovoiman hyödyntäminen on tärkeää, sanoo innovaation keksijä ja yhtiön toimitusjohtaja Tarmo Aittaniemi.

Kalasydämessä on kamerajärjestelmä ja kaikkea voidaan säätää ulkopuolisesti, lisäten esimerkiksi houkutusveden määrää. Kun kala tulee putkeen, järjestelmä lähtee viemään sitä ylöspäin.

– Tämä ei ole mikään tykki, joka ampuu kalan ylöspäin, vaan pikemminkin lempeä, Aittaniemi jatkaa.

Kalasydämen paikkaa voidaan myös muuttaa tarpeen mukaan, niin että se on kaloille paras.

Yksi valtion kärkihankkeista

Yhtiö kertoo, että laitteistoa voidaan käyttää kalatienä tai kalojen kiinniottolaitteena ylisiirtojen tarpeisiin.

– Kalasydämen etuna on, että se voidaan kelluvana laitteistona sijoittaa kalojen kannalta optimaaliseen paikkaan nousureitille. Kalasydän on muunneltavissa ja se soveltuu erikokoisiin kohteisiin sekä useille kalalajeille, kuten lohelle, taimenelle sekä nahkiaiselle. Laitteiston putkistoa voidaan hyödyntää myös kalanpoikasten alasvaellukseen, kertoo Sohlberg.

Yhtiö kertoo, että teknisestä toimivuudesta on aiemmin saatu lupaavia tuloksia vuonna 2017 Luonnonvarakeskuksen Paltamon tutkimusasemalta sekä Oulun Energian Merikosken voimalaitokselta Oulujoella.

Kalasydän-hanke on saanut kärkihankerahoitusta Maa- ja metsätalousministeriöltä. Se sisältyy Lapin liiton koordinoiman vaelluskalatyöryhmän toimenpidesuunnitelmaan Kemi-Ounasjoen vaelluskalakantojen elvyttämiseksi. Laitteen rakentamisessa on käytetty pohjoissuomalaisia yrityksiä.