Porilaiset taksiyrittäjät ilmaisevat mieltään: Iso osa autoista ei liiku torstaina

Porin alueella liikkuvat taksiautoilijat ovat tyrmistyneitä Porin perusturvan tekemästä päätöksestä, joka siirtää sote-kyytien välityksen turkulaiselle Lounais-Suomen Taxidata Oy:lle.

Pori
Taksin kyltti auton katolla
MInna Rosvall / Yle

Iso osa Porin alueella liikkuvista takseista on torstaina pysähdyksissä.

Porin taksiautoilijoiden puheenjohtajan Juha Mäntylän mukaan kyse on mielenilmauksesta. Ajossa on vain parikymmentä autoa.

– Ne ajavat vain sen takia, ettei kukaan jäisi pulaan. Loput ovat kotona mielenilmauksena Porin perusturvalautakunnan päätöstä vastaan, Mäntylä kertoo.

Porin perusturva päätti, että Porin yhteistoiminta-alueen vammaispalvelu-, sosisaalihuolto- ja kehitysvammalakien alaisten henkilökuljetusten eli niin kutsuttujen sote-kyytien välitys on ensi syksystä alkaen turkulaisen Lounais-Suomen Taxidatan vastuulla.

Töihin voi mennä, jos haluaa

Porin taksiautoilijoiden puheenjohtaja Juha Mäntylä

Juha Mäntylän mukaan spontaani mielenilmaus kestää tämän päivän, eikä jatkossa ole näillä näkymin luvassa uusia mielenilmauksia. Torstain mielenilmaus lähti Mäntylän mukaan liikkeelle yksittäisten autoilijoiden liikkeelle panemana.

– Tämä ei ole Satakunnan aluetaksin eli Aitotaksin tai Porin taksiautoilijoiden järjestämä. Tietysti yhdessä sovittu, mutta ohjeistusta ei ole annettu. Töihin voi mennä, jos haluaa, Mäntylä sanoo.

Lounais-Suomen Taxidata vastaa myös KELA-kyytien välityksestä Satakunnan alueella. Mielenilmauksesta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Satakunnan aluetaksi: Kuljettajien mitta on nyt täynnä

Taksikyytejä Porin alueella välittävän taksikeskuksen toimitusjohtaja Hannu Aho on seurannut taksiliikenteen tilannetta aamupäivän aikana Porissa. Ahon mukaan tähän asti kaikki Satakunnan aluetaksi Oy:ltä tilatut ajot on kyetty ajamaan.

– Pieniä viivästyksiä on tullut. Meidän tietojen mukaan ketään ei ole ilman kyytiä jäänyt, Aho sanoo.

Ahon mukaan normaalista torstaipäivän taksimäärästä reilu puolet puuttuu ajosta. Hän ymmärtää protestoivien taksiyrittäjien tuskan.

– Nyt lakimuutoksen vaikutukset alkavat konkretisoitumaan. Kuljettajien mitta on täynnä ja kuppi läikkyy yli, Aho sanoo.