1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä kiistää kaikki yhteydet Salisburyn hermomyrkkytapaukseen – "Uusi myrkytys on huolestuttava"

Kaksi Britannian kansalaista löydettiin lauantaina tiedottomasta tilasta noin kymmenen kilometrin päässä Salisburysta. Poliisin mukaan he ovat altistuneet hermomyrkky Novitšokille.

Novitšok-hermokaasut
Poliisi seisoo asuintalon edessä Amesburyssä josta  kaksi ihmistä oli toimitettu sairaalaan kriittisessä tilassa, kun he altistuivat "tuntemattomalle aineelle".
Poliisi seisoo asuintalon edessä Amesburyssä 4. heinäkuuta josta kaksi ihmistä oli toimitettu sairaalaan kriittisessä tilassa, kun he altistuivat "tuntemattomalle aineelle".Geoff Caddick / AFP

Venäjän presidentinhallinto Kreml on jälleen kiistänyt kaikki yhteydet Salisburyn hermomyrkkyiskuun. Britannian uutta hermomyrkkytapausta Kreml kutsuu huolestuttavaksi ja valitettavaksi, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kremlin mukaan sitä ei ole informoitu uudesta tapauksesta. Venäjä sanoo ehdottaneensa yhteistä tutkintaa maaliskuun tapauksesta, mutta Britannia ei ole siihen suostunut.

Kaksi Britannian kansalaista löydettiin lauantaina tiedottomassa tilassa Amesburyn kylästä, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Salisburysta. Pari on sairaalassa kriittisessä tilassa.

Poliisi kertoi keskiviikkona, että parin oireet johtuivat samasta Novitšok-hermomyrkystä, jolla Venäjän entinen vakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin maaliskuussa.

Britannian turvallisuusministerin Ben Wallacen mukaan tutkijat olettavat tässä vaiheessa, että uusin Novitšok-myrkytystapaus on seurausta maaliskuun hermomyrkkyhyökkäyksestä.

Britannia ja muut läntiset maat syyttävät iskusta Venäjää, joka on kiistänyt syytökset.

Lue myös:

Mies ja nainen altistuivat Novitšok-hermomyrkylle lähellä Salisburya – Tämä tiedetään Britannian uudesta myrkytystapauksesta

Asiantuntija Amesburyn hermomyrkystä: "Pysyy käyttökelpoisena 20–30 vuotta"

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi