Taloustietäjät: Työllisyystavoitteen täyttyminen on enemmän maailmantalouden kuin hallituksen ansiota

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan hallituksen työllisyystavoite voidaan saavuttaa ensi vuonna.

työllisyys
Pojan hiustenleikkuu.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen talous on tällä hetkellä hyvässä vireessä. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan työllisten määrä kasvaa tänä ja ensi vuonna yli 70 000 henkilöllä, mikä on reilusti aiemmin arvioitua runsaammin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on asettanut työllisyystavoitteekseen yli 72 prosenttia. TEM katsoo, että tavoite voidaan saavuttaa. Ministeriön ennusteen mukaan työllisyysaste noussee 72,1 prosenttiin ensi vuonna.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen arvioi, että työllisyystilanne johtuu talouden yleisestä hyvästä vedosta enemmän kuin hallituksen toimista.

– Toki hallitus ei ole tehnyt mitään sellaista, joka haittaisi työllistymistä, Valkonen sanoo.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa tärkein tekijä työllisten lisääntymiseen on maailmantalouden paraneminen, mikä vaikuttaa myönteisesti Suomen talouteen.

Kososen mukaan on vaikea sanoa, kuinka paljon hallituksen toimet ovat tarkalleen vaikuttaneet tilanteeseen.

– Enemmän on kyse siitä, että Suomi on päässyt maailmantalouden mukaan kuin että jollain yksittäisellä hallituksen toimella olisi hirveän suuri merkitys tässä. Toki ne toimet varmasti ovat tähän samaan suuntaan vaikuttaneet.