Kela-taksiruuhka helpottaa hiljalleen Kanta-Hämeessä

Kelakyytejä Kanta-Hämeeseen välittävän Tampereen aluetaksin linjoilla olevat jonot ovat lyhentyneet reippaasti alkuviikosta.

taksiliikenne
Taksikyltti.
Toni Pitkänen / Yle

Koko alkuviikon vaivannut kelataksiruuhka alkaa helpottaa Kanta-Hämeessä. Puheluajat ovat alkaneet lyhentyä, eivätkä jonot ole enää alkuviikon veroisia.

– Seuraamme tiiviisti tilanteen kehittymistä ja neuvottelemme ja raportoimme nyt päivittäin asiasta Kelalle, kertoo toimitusjohtaja Helvi Liukkaala Tampereen Aluetaksista.

Puhelinjonot, viiveet sekä yhteyskatkot ovat vaivanneet Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Kela-taksien järjestelyä heinäkuun alussa.

– Ajoittain jonoja on ollut edelleen, mutta jonotusajat ovat olleet jo kohtuullisia, kertoo Liukkaala.

Kanta-Hämeen Kela-taksien kuljetusten tilauskeskus siirtyi 1. heinäkuuta Tampereen Aluetaksille, kun tämä oli voittanut kuljetusten järjestämiskilpailutuksen Kanta-Hämeeseen. Uusi taksilaki tuli voimaan heinäkuun alussa.

Yhteydensaanti takkusi

Tampereen aluetaksin ja Kanta-Hämeen keskussairaalan mukaan Tampereen tilauskeskuksesta on puuttunut kytkentöjä Kanta-Hämeeseen ja niitä on nyt asennettu ja saatu toimintaan.

– Kanta-Hämeessä autoja olisi ollut käytössä kaiken aikaa riittävästi, mutta yhteydensaanti niiden ja tilauskeskuksen välillä ei ole toiminut, sanoo Liukkaala.

Tampereen seudulla järjestelmä on toiminut kunnolla ja siellä on ollut käytössä jo Kela-kyydin tilaaminen ilman puhelua verkosta.

Kela edellyttää, että operaattorit laittavat järjestelmät kuntoon viikonvaihteeseen mennessä.

Ongelmia on ollut muissakin sairaanhoitopiireissä. Ongelmia on ollut Lapin, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Uudenmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnissa.

Jälkipyykkiä ja korvaushakemuksia taksiyhtiölle tulossa

Kela-taksien tilausvaikeuksien takia niin asiakkaat kuin sairaalatkin ovat tilanneet takseja itse. Sunnuntaina ja maanantaina Hämeenlinnan keskussairaala on myös tilannut ja maksanut asiakkaiden kuljetuksia.

– Tiedämme, että meille on tulossa korvausvaatimuksia. Niitä käsitellään siinä aikataulussa, kun pystymme ja tutkimme, millainen se tilaustilanne on kulloinkin, kertoo Tampereen Aluetaksin toimitusjohtaja Helvi Liukkaala.