Oulun yliopistossa kehiteltiin sävyltään suostutteleva painonhallintasovellus

Ohjelmaa kehittäneen professorin mukaan ohjelmasta on tarkoitus tulla kaikille ilmainen.

Oulu
Vyötärönympärysmitta ylittää riskirajan, kun se on naisilla yli 90 ja miehillä yli 100 senttiä.
Vyötärönympärysmitta ylittää riskirajan, kun se on naisilla yli 90 ja miehillä yli 100 senttiä.Ilmari Fabritius

Oulun yliopistossa on kehitetty painonhallintaohjelma, jonka avulla ohjelmaa käyttäneiden paino putosi ja myös usean kohdalla säilyi saavutetulla tasolla koko seurantajakson ajan.

Onnikaksi nimetty ohjelma kiinnittää ruokavalio- ja liikuntaohjauksen lisäksi huomiota myös laihduttajan syömiskäyttäytymiseen.

Ohjelma perustuu suostuttelevaan menetelmään, jossa laihduttajan asenteita ja käyttäytymistä pyritään muuttamaan ilman pakottamista. Laihduttajan käyttäytymistä ohjataan erilaisten tehtävien ja muistutusten avulla, rohkaisemalla, suostuttelemalla ja palkitsemalla.

– Normaalikäytännön mukaan ylipainoinen ihminen menee lääkärille, jossa hänelle tehdään laboratoriokokeita ja käteen annetaan ohjenivaska, jossa kehotetaan laihduttamaan. Tällöin laihdutusta ei tapahdu, Oulun yliopiston sisätautiopin professori Markku Savolainen kertoo.

Kansanterveydellistä ongelmaa kitkemään

Ohjelman käyttötutkimukseen osallistui yhteensä 532 iältään 20–60-vuotiasta ylipainoista henkilöä. Osallistujien painoindeksi oli tutkimuksen alussa 27–35, eli he olivat ylipainoisia tai lihavia.

Osallistujat jaettiin ryhmiin, joista osa käytti Onnikka-painonhallintaohjelmaa viikoittain vuoden ajan. Osallistujia seurattiin kaksi vuotta ja seuranta jatkuu edelleen.

Professori Markku Savolaisen mukaan ohjelma voi parantaa julkisen terveydenhuollon keinoja auttaa laihduttajia edullisesti, koska internet-pohjainen ohjelma ei vaadi terveydenhuollon ammattilaisen työpanosta.

– Tarkoituksena on tehdä kaikille ilmainen ohjelma, koska lihavuus on kansanterveyden kannalta erittäin merkittävä ongelma, Savolainen sanoo.

Tutkimus julkaistiin Journal of Internal Medicine -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!